Alla himlakroppar är inte planeter

Från att Pluto upptäcktes år 1930 fram till år 2006 var Pluto en planet. Men sedan dess betecknas den som en dvärgplanet. Det beror på att kraven på planeter förändrades.
´
Publicerad
2018-05-18
Faktagranskad av:
Per Magnusson, handläggare
Dela artikel:

Internationella astronomiska unionen, IAU, är en organisation som består av massor av kunniga astronomer. Det är IAU:s uppgift att namnge stjärnor, planeter och andra himlakroppar. Men IAU sätter också upp krav som måste uppfyllas för att något ska klassificeras som en planet. De tre krav som finns är:

  1. Himlakroppen ska ha en omloppsbana runt solen
  2. Himlakroppen ska vara mer eller mindre helt rund, på grund av sin egen gravitation
  3. Himlakroppen har rensat ut närområdet på mindre objekt

Därför är Pluto inte en planet

Det är den tredje punkten i IAU:s definition som gör att Pluto inte längre anses vara en planet. Denna punkt säger att en planet ska ha en "dominerande gravitation" i sitt närområde. Pluto påverkas av planeten Neptunus gravitation.

Den tredje punkten lades till i definitionen sedan flera himlakroppar ungefär lika stora som Pluto upptäcktes bortom Neptunus. 2005 upptäcktes till exempel dvärgplaneten Eris som har 27 procent större massa än Pluto. Man kan säga att den tredje punkten i IAU:s definition lades till för att slippa behöva acceptera jättemånga nya planeter i solsystemet allt eftersom vi upptäcker mindre himlakroppar i vårt solsystem.