Lista över svenska rymdföretag

Det finns många företag som jobbar med rymden i Sverige. Saknas ditt företag i listan? Kontakta Rymdstyrelsen så lägger vi till er.
´
Publicerad
2018-05-16
Uppdaterad
2024-01-22
Dela artikel:

AAC Clyde Space (Uppsala)
Specialiserar sig på små satellittekniker och -tjänster som gör det möjligt för företag, stater och utbildningsorganisationer att få tillgång till högkvalitativa, aktuella data från rymden.

Acreo (Kista)
Utveckling inom elektronik, optik och kommunikationslösningar.

AFRY
AFRY hjälper rymdaktörer att utveckla optimerade och hållbara system och tjänster, baserat på avancerad rymdteknik, robust och flexibel infrastruktur samt intelligenta, digitala lösningar.

Företagets kompetenser och erfarenheter inom rymdområdet används för såväl kommersiell och samhällsviktig verksamhet, som för att stärka Sveriges säkerhets- och försvarsförmåga.

Algoryx
Algoryx utvecklar programvaror för fysiksimulering i 3D. Företagets programvaror används för att utveckla och testa autonoma och telestyrda fordon, maskiner och robotar som används i rymden, på månen, på Mars och på asteroider. Bland kunderna finns organisationer som NASA, MDA, Jaxa, Jamms, CNSA och ESA, samt många av de företag som bygger rovrar, konstruktionsmaskiner och robotar anpassade för rymden. Algoryx är baserad i Umeå.

Cobham Gaisler (Göteborg)
Digital hw design för både markbundna och rymdapplikationer.

APR Technologies (Enköping)
Vätskebaserat temperaturregleringssystem, konstruktioner med speciella termiska krav, temperaturövervakning.

Beyond Gravity Sweden AB (formerly RUAG Space) (Göteborg/Linköping)
I Göteborg konstruerar och tillverkar högkvalificerad utrustning för satelliter och raketer inom områden som datorer och datahanteringssystem, mikrovågselektronik och antenner. I Linköping konstruerar och tillverkar Beyond Gravity separationssystem.

Bruhnspace (Uppsala)
Teknisk tankesmedja som genomför avancerade studier och prototyputveckling inom robotik, datafusion, autonoma system samt obemannade farkoster.

Brockmann Geomatics Sweden (Kista)
Utveckling och tillämpning av fjärranalys och GIS.

Carmenta (Göteborg)
Utvecklar s/w för digitala kartor och positioneringsdata. Tillämpningar inom t ex planeringssystem, beslutsstöd, simulering.

DataPath (Kista)
Produktion av portabla upplänkar.

DST CONTROL (Linköping)
Utveckling och leverans av komponenter och system för rymdstabila plattformar för stratosfäriska ballonger, sondraketer och satelliter. Leverans av egenutvecklade komponenter såsom gyron, tröghetsnavigationssystem, servomotorer, styrsystem och IR-kameror.

ECAPS (Solna)
Utvecklar and tillhandahållar framdrivningsystem, motorer och miljövänligt bränsle.

Forsway (Skövde)
Utvecklar bredbandsmodem för internet via satellit.

GKN Aerospace Sweden (Trollhättan)
Utveckling och tillverkning av utloppsmunsycken och turbiner för Vulcain-motorn (Ariane 5 och 6). Teknologiprogram för pumpsystem, utloppsmunstycken och brännkammare.

Glenair (Solna)
Företag specialiserat på förbindningsteknik

Gotmic (Göteborg)
MMIC och komponenter för millimetervåg.

Imego (Göteborg)
Forskning inom nanotekniken och utveckling av sensorsystem inom områdena MEMS, IMU, fotonik, elektromagnetism, nanopartiklar, biologi och kemi.

IRnova (Kista)
IRnova utvecklar, tillverkar och tillhandahåller högpresterande infraröddetektorer och teknologiskt besläktade komponenter till system- och kameratillverkare över hela världen.

Jirotex Furudahlsgruppen / Furudahls Plast (Sandared)
Ljudabsorbentmaterial till raketen Ariane 5.

KebNi AB (Kista)
Bygger antenner som kan användas för fartygskontakt med satelliter.

Metria (Gävle)
Leverantör av data, system och tjänster inom geografisk information.

NanOsc (Kista)
NanOsc kommersialiserar en ny revolutionerande oscillator baserad på nanoteknologi och spinntronik – den s.k. spinntroniska oscillatorn. NanOsc utför även legouppdrag inom sputtring och materialprocessning såsom deponering, mönstring, mätning och analys med fokus på korta ledtider och små serier.

NanoSpace (Uppsala)
Utvecklar miniatyriserade styrraketer för satelliter och ett system för flödeskontroll av xenongas till jonmotorer

nHANCE (Stockholm)
Styrketräningsutrustning för rymd-, idrotts- och rehabiliteringsbruk.

OHB Sweden (Kista)
Utvecklar och levererar kompletta satellitsystem inkl. markkontrollsystem, exempel: Odin, SMART-1, PRISMA, InnoSat, Mata. Utvecklar och levererar delsystem till satelliter såsom styrsystem (AOCS), Solar Orbiter, Euclid, Small GEO, Electra och framdrivningssystem (propulsion).

Omnisys Instruments (Västra Frölunda)
Vetenskapliga instrument för rymdforskning (RF/mikrovågsområdet).

Ovzon (Solna)
Tillhandahåller bredbandstjänster via satellit.

PandionAI (Kista)
PandionAI levererar tidskritiska informationsprodukter inom en rad olika tillämpningsområden baserade på smart AI-bearbetning av insamlade data.

Palantir Technologies Sweden AB 
Palantir förser USA med ledningsystem för rymdoperationer genom arbete med Space Systems Command (SSC) inom ramen för Warp Core. Arbetet med SSC bygger på Palantirs standardprodukter Foundry, Apollo och Gotham.

Rapidity Space
Rapidity Space erbjuder tjänster inom teknikutveckling och ledning med fokus på rymdindustrin. Företagets expertis sträcker sig från ombordmjukvara för satelliter till teknisk projektledning och affärsutveckling.

SES (Kista)
SES äger och håller tre kommunikationssatelliter i drift.

Spacemetric (Sollentuna)
Mjukvara för produktion av satellitbilder.

Spaceport Sweden
Europas första plats för suborbitala rymdflygningar för privatpersoner.

Spectrogon (Täby)
Optik för vetenskapliga instrument.

Svenska rymdaktiebolaget (SSC) (Solna)
Uppsändning av raketer och ballonger, mottagning av data från satelliter och styrning av satelliter, telekommunikationstjänster, sondraketinstrumentering, ballonggondoler, utrustning för experiment i tyngdlöshet.

Sweco (Stockholm)
Erbjuder tjänster för att strukturera, analysera och presentera stora mängder information, bland annat fjärranalys, med hjälp av geografiska informationssystem.


Swedish Microwave (Motala)
Utveckling och produktion av mikrovågshuvuden och kringutrustning för satellitkommunikation.

Umbilical design (Stockholm)
Faciliterar tekniköverföring mellan rymdsektorn och svenska  industriföretag genom initiativet Down To Earth - med syfte att  katalysera nästa generations hållbara produkter och tjänster. Design för rymdmiljöer och andra extrema miljöer.

Unibap (Uppsala)

Unibap är ett högteknologiskt företag som erbjuder avancerade lösningar för Edge Computing och Cloud Computing i rymden.

Unibaps SpaceCloud® erbjudande består av hårdvara, mjukvara samt tjänster som transformerar rymdindustrin genom att etablera en ny standard för AI- och molnlösningar i satelliter.

Wasa Millimeter Wave (Göteborg)
Utvecklar och tillverkar kompakta högeffektsmultiaplikatorer över 100GHz.