Rymdstyrelsen arrangerade en astrofototävling för alla rymdälskare i samarbete med Stockholms stad, Kamera & Bild, Astronomisk Ungdom samt Populär Astronomi.
´
Publicerad
2021-06-06
Dela artikel:

Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi ville med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge alla möjligheten att få visa upp sina fantastiska bilder som gestaltar det vi kan se där ute.

Deltagare kunde skicka in högst tre bilder tagna mellan augusti 2020 till april 2021. Alla tävlade på lika villkor enligt ett regelverk framtaget av Rymdstyrelsen. Tävlingen var öppen för alla med astronomi- och fotointresse oavsett ålder och kunskap med enda undantag att man inte fick arbeta som fotograf. 

Vinnarna utsågs av en jury sammansatt av Rymdstyrelsen bestående av verksamma astrofotografer, rymdvetare och astronomipedagoger. Utöver de estetiska och fototekniska kriterierna värderade även juryn kreativitet och originalitet. Juryn valde sina vinnare ur ett helt anonymiserat urval av inskickade bidrag. 

Regelverk

 

De vinnande bidragen