Explosioner på solens yta

Flygstörningar, strömavbrott och norrsken. Stormar på solen kan påverka vardagen på jorden en hel del. Men vad är egentligen en solstorm och hur kan något som är så långt borta ha betydelse för livet här på jorden?
´
Publicerad
2018-02-13
Dela artikel:

Vad är en solstorm?

Solstormar är explosioner på solens yta. Explosionerna är solens sätt att frigöra energi när väte omvandlas till helium i solens yttersta atmosfär. På avstånd ser explosionerna ut som utkastningar eller moln av eld på solens yta. I själva verket består de av laddade partiklar som avlägsnas från solen i mycket hög hastighet. Faktiskt så hög att partiklarna skulle kunna nå fram till jorden, en sträcka på omkring 149 600 000 kilometer, på bara 18 timmar.

Hur påverkas jorden av solstormar?

Kraftiga solstormar inträffar ofta, men de når sällan jorden. Runtom i världen finns flera varningscenter som följer aktiviteterna på solens yta och gör prognoser för solstormar för att vi ska kunna vara förberedda på utbrotten.

När en solstorm uppstår som riktas mot jorden så slungas laddade partiklar ut från dess yta. Dessa partiklar kan slå sönder solpaneler på satelliter och även störa deras datorer.

Därefter kommer en våg av plasma som trycker ihop jordens magnetfält. Det kan påverka våra högspänningsledningar vilket kan resultera i strömavbrott. Det kan också påverka telenätet och flygtrafikens radarsystem. Samhället blir mer och mer beroende av teknologi från satelliter, GPS, mobiltelefoner och andra kommunikationssystem, därför ökar risken för att vårt dagliga liv påverkas av solstormar.

En studie som publicerats i Nature Communications visar att solstormar skulle kunna bli mycket kraftfullare än vad forskarna hittills har trott. Geologiforskaren Raimund Muscheler på Lunds universitet bekräftar att två extrema solstormar inträffade för drygt 1 000 år sedan. Dessa solstormar var så kraftiga att de hade fått förödande konsekvenser för jordens om de inträffade idag.

Solstormarnas positiva sidor

Men solstormar kan också ge upphov till mer positiva fenomen, som det vackra norrskenet. När solstormen träffar magnetfältet som omger jorden accelererar partiklar och luften bombarderas av elektroner som börjar glöda, och då kan vi se det vackra skådespelet på natthimlen.