Vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Den blockerar då under några minuter nästan allt solljus från att nå jorden. Solljuset kan då försvinna mitt på ljusa dagen.
´
Publicerad
2018-03-14
Fakragranskad av:
Per Magnusson, handläggare
Dela artikel:

Solen är ungefär 400 gånger större än månen men av en slump ligger månen så pass nära jorden att den ändå ser lika stor ut som solen på vår himmel. Därför kan den blockera solens ljus.

Det sker ofta solförmörkelser på jorden. Men total solförmörkelse kan endast ske längs ett mycket smalt band på jordytan. På en given plats får man därför endast några få totala solförmörkelser per årtusende. En total solförmörkelse kommer inte ske i Sverige förrän år 2126.

När det sker en total solförmörkelse ser det ut som att en skiva täcker över en del av solen tills den – om man befinner sig i den totala solförmörkelsens bana – täcker över hela solen. Partiella solförmörkelser, då bara en liten del av solen täcks av månen, är inte alls lika spektakulära, men återkommer ofta på samma plats med bara några års mellanrum.

Använd alltid glasögon specialanpassade för solförmörkelse

Människor skadar allvarligt sina ögon om de tittar direkt in i solen. Därför måste man använda specialanpassade glasögon för solförmörkelse om man vill titta mot solen under en solförmörkelse. Det är bara under den totala fasen av solförmörkelsen som det är ofarligt att titta mot solen.

 

Solförmörkelse. Foto: Nasa Goddard