En exoplanet är en planet som befinner sig i ett annat solsystem än vårt eget. De första exoplaneterna hittades på 1990-talet. I början hittades många jätteplaneter som dessutom låg i nära omloppsbanor kring sina stjärnor. Men allt eftersom tekniken utvecklas kan vi nu hitta planeter som liknar jorden i storlek och som ligger på ett liknande avstånd från sina solar.
Hur hittar man en exoplanet?
Det är väldigt svårt att upptäcka en exoplanet med teleskop från jorden. Det beror dels på att exoplaneter ligger väldigt långt bort från jorden och dels på att de stjärnor som de kretsar kring lyser så starkt att exoplaneterna inte syns i våra teleskop. De flesta exoplaneterna har upptäckts genom att man gjort mätningar på hur starkt en stjärna lyser. När en exoplanet passerar framför sin stjärna minskar stjärnans ljusstyrka något – och detta kan vi enklare se från jorden. En annan metod utnyttjar hur exoplaneters gravitation slungar runt sin sol ytterst lite grann, ungefär som dopplereffekt på stjärnans ljus.
I maj 2016 upptäckte rymdteleskopet Kepler över 1 200 nya exoplaneter. När denna text skrivs känner vi till över 4 057 stycken exoplaneter - och fler upptäcks varje månad. Se uppdaterade siffror på Nasas webbplats.
Hur långt bort ligger exoplaneter?
Alla exoplaneter som hittats ligger väldigt långt bort från jorden och med dagens raketteknik tar det tusentals år för en rymdsond att nå fram.