Satelliter ger oss den stora bilden

Hur små föremål syns på en satellitbild? Det beror på. En del satelliter kan visa hela Sverige på en bild, andra tar detaljbilder där det går att se hus och bilar.
´
Publicerad
2018-04-13
Faktagranskad av:
Tobias Edman, handläggare
Dela artikel:

Ganska ofta är det  inte detaljerna som är det mest intressanta i en satellitbild. En av de största fördelarna med satellitbilder är att de ger så bra översikter över stora områden. Det har bland annat meteorologer och klimatforskare stor nytta av. En annan fördel är att satelliten regelbundet kommer tillbaka och gör mätningar på samma plats. Då har man chans att se skillnader och förutspå utveckling. Dessutom kan satelliter göra mätningar var som helst på jorden - till och med på platser där människan annars kan ha svårt att komma till, exempelvis i mitten av ett stort hav eller djupa skogar. 

Hur små föremål syns på en satellitbild?

Under årens lopp har tekniken blivit mer och mer avancerad och nu kan man se ganska små föremål från rymden. Från den fransk-svenska satelliten SPOT kan man se föremål som är 2,5 meter breda. Men det finns även satelliter som kan se föremål som är 30 centimeter stora. Detaljrikedomen på dessa objekt är dock ganska dålig. Det går idag inte att se människoansikten från satellit.