Eftertraktat jobb, få jobbmöjligheter

European Space Agency, Esa, är det enda organ i Europa som rekryterar astronauter. Det har skett år 1978, 1992 och 2008.
´
Publicerad
2018-05-22
Dela artikel:

Det finns ingen skola eller universitet som du kan ansöka till för att bli astronaut. Varje land väljer sina egna astronauter. Den europeiska rymdorganisationen Esa handplockar astronauter då och då - senast 2008. De som blir utvalda har nästan alltid en högre utbildning inom teknik eller naturvetenskap. Att ha erfarenheter som pilot eller flygingenjör är också meriterande.


En astronaut måste fungera med andra

Astronauter tvingas ofta leva ihop med andra under långa perioder i trånga utrymmen. Därför måste astronauter vara sociala och fungera bra tillsammans med andra människor. Det är också viktigt att vara fullt frisk för att kunna bli astronaut. Det finns begränsningar i hur lång eller kort man kan vara - ju närmre medellängd man är, desto större chans har man att bli uttagen. Astronauterna måste också klara vissa uppgifter under påfrestningar, som stress och åksjuka.

Läs mer på Esas webbplats.


Astronauter från Sverige

År 2006 blev Christer Fuglesang förste svensk att besöka rymden. Christer Fuglesang är hittills den enda svenska astronauten.

Den amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir har ett svensk medborgarskap, men bor och arbetar i USA.

 

Man kan jobba med rymden på fler sätt

Många drömmer om att bli astronaut, men det finns massor av häftiga jobb där man får jobba med rymden. För att astronauterna ska kunna åka upp i rymden krävs det att massor av smarta ingenjörer och forskare kommer på smarta sätt att bygga farkoster, navigera i rymden och klara av att leva där. På Rymdstyrelsens tjänst Rymdjobb publiceras lediga jobb inom rymdbranschen en gång per vecka.