Utvecklade och byggda i Europa

Europa utvecklar och producerar egna raketer. På så sätt är vi oberoende av andra länder och vi är säkra på att alltid kunna skicka upp satelliter i rymden.
Europas egna bärraketer
Raketerna Vega, Vega-C, Ariane 5 ECA och två versioner av Ariane 6. Bild: ESA–David Ducros.
´
Publicerad
2018-03-14
Faktagranskad av
Christian Hånberg, handläggare
Dela artikel:

Det är inte enkelt att sända upp saker i rymden. För att lyckas lyfta tunga satelliter och rymdfarkoster till omloppsbana runt jorden – eller ännu längre – så krävs raketer med höga prestanda. USA, Ryssland, Kina och flera andra länder har egenutvecklade raketer med olika funktionalitet och prislapp. Så även Europa.


Raketen Ariane

Redan år 1979 sändes den första Ariane-raketen upp i rymden från den europeiska raketbasen i sydamerikanska Kourou. Då hette raketen Ariane 1. Denna rakettyp skickade bland annat upp Sveriges första satellit – Viking. Idag är Ariane-raketen uppe i version 5, som är 59 meter hög och väger 77 ton. Ariane 5 kan sända upp satelliter som väger mellan 16-20 ton beroende på vilken bana man vill lägga satelliten i. Ofta sänds mer än en satellit upp åt gången med samma raket. Ariane är en av de säkraste raketerna med en tillförlitlighetsgrad på över 98%.

Ariane-raketerna byggs på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen Esa. Byggnationen leds av företaget Ariane Group, men det är många företag som levererar delar till raketerna. Svenska företaget RUAG Space AB har i många år levererat styrdatorer till raketerna och GKN Aerospace har levererat turbiner samt de utloppsmunstycken som finns nederst på raketen. Läs mer om Ariane på Esas sajt.

Foto: Arianespace

Raketen Vega

Utvecklingen av Vega-raketen började 1998 under ledning av Esa och den italienska rymdmyndigheten Asi. 14 år senare, år 2012, sändes den första Vega-raketen upp. Vega är konstruerad för att sända upp lättare laster. En Vega-raket är 30 meter hög, väger 13 ton och kan lyfta last mellan 300 till 2500 kg. Läs mer om Vega på Esas sajt.

 

Se när en Ariane 5-raket lyfter från Kourou i Franska Guyana.

Uppsändningsplats: Franska Guyana i Sydamerika

De europeiska bärraketerna sänds upp från staden Kourou i Franska Guyana. Basen byggdes 1968. Rymdbasen i Kourou kan även sända upp den ryska Soyuz-raketen. Läs mer på Arianespaces webbplats.