Nu har vår nya astronaut Marcus Wandt åkt till den Internationella rymdstationen (ISS). Här hittar du massor av information om Marcus och hans resa som du kan använda i arbetet med dina elever. Vi kommer att fylla på sidan kontinuerligt, både med filmer och lektionstips.
Marcus Wandt i rymddräkt
Axiom/SpaceX
´
Publicerad
2024-01-11
Dela artikel:

Men först en hälsning från Marcus:

Ta del av hela Marcus uppdrag i den här interaktiva broschyren på svenska. Här finns allt du och dina elever behöver veta om Marcus spännande resa.

Det här är Marcus….

Marcus Wandt är 42 år gammal. Född i Mora men uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Nu bosatt i Linköping med fru och barn. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny Europeisk astronautgrupp om totalt 17 lyckliga uttagna. Marcus Wandt är utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg. Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och har arbetat som stridspilot inom Försvarsmakten. När Marcus Wandt inte är astronaut arbetar han som chefstestpilot på Saab.

Läs mer om varför Marcus vill åka ut i rymden här och om varför det är viktigt att människor reser ut i rymden.

Marcus Wandt tar blodprov
ESA

Vad ska Marcus göra i rymden?

Under sina två veckor på den internationella rymdstationen kommer Marcus att genomföra ett experiment om stamceller för Uppsala universitet och ett om ergonomi för KTH. Utöver dessa kommer han även delta i ett 20-tal internationella experiment i tyngdlöshet tillsammans med sina astronautkollegor. 

Läs mer om Marcus experiment på ISS här

Marcus ringer till elever direkt från rymdstationen

Under Marcus tid på ISS har han kopplat upp sig direkt med 200 elever som samlades på Tekniska museet. Under hösten hölls en tävling där elever från hela Sverige lämnade in förslag på kreativa och nyfikna frågor som de skulle vilja ställa till Marcus när han är i rymden. Femton frågor valdes ut och vid ett videomöte, ett så kallat Inflight call, besvarade han dem. Du hittar mer information på ESERO Sveriges webbplats, esero.se.

Videosamtalet direktsändes den 29 januari och går att se i efterhand här:  

Marcus Wandt svarar på elevernas frågor direkt från rymdstationen. 

Christer Fuglesang

Hur tränar man för ett rymduppdrag egentligen?

Marcus berättar på engelska hur träningen går till

Läs mer på svenska här

Följ med till Internationella rymdstationen

Marcus ska vara i ungefär två veckor på Internationella rymdstationen (ISS). Följ med ombord du med

Läs mer om ISS här och gå runt ombord ISS i din egen takt

Hur man tar sig till den internationella rymdstationen

Vanligtvis finns en internationell besättning på sju personer som bor och arbetar ombord på den internationella rymdstationen. Det innebär en strid ström av dit- och hemresor. Men hur går resan egentligen till?

Läs mer om det här

Några tips på material som eleverna kan arbeta med inför Marcus resa Internationella rymdstationen

ISS Education kit (eng) 
Läs mer om ISS och gå ombord och upptäck den på egen hand
Forskning på ISS 
Where is the International Space Station? (eng) Följ ISS i realtid 

En film med Marcus Wandt och information om Muninn mission:

Film där Marcus Wandt berättar om sin träning 
Muninn mission patch och namn (eng) 
Artikel om Marcus Wandt i Populär Astronomi 

Några roliga och spännande filmer med Christer Fuglesang:

Astronauten svarar – en serie korta filmer där Christer Fuglesang svarar på frågor 
Christer Fugesang äter godis i rymden 
Fuglesang och pappersbollar i rymden 
Christer Fuglesang och vatten i rymden

ESERO Sverige – Tar universum in i klassrummet

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. De är ett stöd för skolan i arbetet med teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som utgångspunkt. De anordnar kostnadsfria kurser för lärare samt utvecklar resurser och material för skolas. ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome-projektets fem Science centra: Tekniska museet, Malmö Museum, Universeum, Visualiseringscentrum C och Curiosum. Läs mer om deras utbildningar och evenemang här

Utbildningsmaterial

Det finns massor av utbildningsmaterial om rymden, allt från filmer där Christer Fuglesang svarar på frågor om rymden till elevmaterial om solsystemet. Vi erbjuder utbildningsmaterial från förskolan till gymnasiet. Du hittar allt vårt material här