Bloggen - Bemannad rymdfart

Träna till astronaut

Hur tränar man för ett rymduppdrag egentligen? Speciellt om man måste göra två års träning på bara några månader.
Marcus Wandt i träning
ESA–P. Sebirot
Ämnen:
´
Publicerad
2023-11-16
Dela artikel:

Den svenske astronauten Marcus Wandt kommer att resa till den internationella rymdstationen på Axiom Mission 3 (Ax-3) tidigast i januari 2024. Han kommer att tillbringa upp till 14 dagar i omloppsbana för att bedriva forskning och utbildning i mikrogravitation.

Marcus Wandt påbörjade intensivträningen inför sitt uppdrag i juni 2023. Lektioner om nyttolaster och simulatorer äger rum på utbildningsanläggningar och rymdcenter runt om i världen. Varje partner ansvarar för att utbilda astronauterna i de delar som de bidrar med till den internationella rymdstationen.

Marcus utbildning i Europa fokuserar på Columbusmodulens system och de experiment han kommer att utföra under sitt Muninn-uppdrag. Marcus har lagt över 100 timmar med träning för att bli fullt kvalificerad för att driva, övervaka och underhålla Columbus och dess experiment.

Instruktörerna har anpassat sina lektioner för att passa Marcus tidigare erfarenheter som stridspilot och det har bidragit till att påskynda utbildningen. Även om han ännu inte har upplevt mikrogravitation har Marcus en gedigen förståelse för farkostsystem, deras viktigaste säkerhetsfunktioner och hur man tolkar flygdata.

Marcus var en av de 17 nya astronautkandidater som valdes ut bland över 22 500 sökande från alla ESA:s medlemsstater i november 2022.