Vintergatan är vår alldeles egna galax och forskare beräknar att solen har mellan 200 – 400 miljarder andra stjärnor i galaxen som grannar. Solen befinner sig ungefär 28 000 ljusår från centrum av galaxen.
Vintergatan
Markus Winsa
´
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Vintergatan - Markus Winsa

Vintergatsbandet kan ses för blotta ögat och är nattens mäktigaste syn. 

Vår sol är en av flera hundra miljarder stjärnor som tillsammans utgör galaxen Vintergatan. Under mörka nätter när månen inte lyser kommer stjärnhimlen och Vintergatsbandet till sin rätt.

Eftersom stjärnorna i Vintergatan är fördelade i en stor skiva och vi sitter inuti den så betyder det att när vi tittar ut ser det ut som ett band med ljus på himlen. Vintergatsbandets allra ljusaste delar är lättast att få syn på under månfria nätter under sensommar och höst. 

Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. Solen befinner sig i den lokala spiralarmen, Orionarmen. 

Projektionen syns som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom bland annat stjärnbilderna Kusken, Svanen, Cassiopeja, Perseus, och med centrum i riktning mot Skytten. 

Bildteknisk information

Bilden är tagen i mitten av september i Garsås vid sjön Siljan i Dalarna. Fotografen har varit aktiv inom astrofoto i cirka ett år. På bilden träder Vintergatan tydligt fram då den vid denna tidpunkt är placerad i en mindre ljusförorenad glipa. Till höger och vänster syns ljusföroreningar från Leksand respektive Mora. 

Roligast med att fota rymden?

Varje natt öppnas ett fönster mot en annan värld, eller kanske flera olika kan man säga. Det finns så otroligt mycket mer att fota på natthimlen än vad jag först trodde för några år sedan. ”Det är väl bara vita prickar mot en svart bakgrund”. De senaste året har jag lärt mig så mycket om natthimlen och vad som gömmer sig där. Aldrig trodde jag att jag skulle kunna fotografera t.ex. Orion Nebulan eller Andromeda. Allt är roligare när man kan dela det med andra och när jag får med vänner ut på iskalla äventyr där man kan förklara och visa vad allt är så trivs jag som bäst. 

Tips till andra som vill fota rymden?

Jag tror det viktigaste är att hitta en bra plats utan ljusföreningar, vilket blir allt svårare hela tiden. Men hittar man en bra mörk plats så har man alla förutsättningar för att lyckas med bra bilder. Man lär sig av sina misstag. Jag har missat att fokusera eller glömt ändra bländaren från f11. Nästa gång gör man inte om det. Glöm inte heller att lägga ner kameran och njuta av natten! Och kom ihåg att planering alltid är en nyckel till en bra bild. 

Hur känns det vara en av vinnarna?

Det känns jättekul, absolut inget jag hade väntat mig när jag skickade in mitt bidrag. Det är alltid motiverande när man får uppskattning för den tid man lägger ner. Jag hoppas kunna fortsätta utvecklas inom mitt fotograferande och till nästa år skicka in en ännu bättre bild.