Jorden snurrar runt sin egen axel samtidigt som stjärnorna står synbart stilla på himlen. Detta gör att om man använder en lång slutartid kan man fånga stjärnornas rotation som då visar sig som långa, lysande streck på himlen, även kallade stjärnspår.
Stjärnspår
Peter Wintergren
´
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Stjärnspår - Peter Wintergren

Många fascineras av alla miljontals glittrande stjärnor på natthimlen. Det ser ut som att de har sin fasta plats där ute och med tiden som att de dansar över himlavalvet. Eftersom vår planet roterar kring sin egen axel ger det intrycket av att stjärnorna rör sig.

Använder man en lång slutartid eller fotograferar en serie av exponeringar kan man fotografera stjärnornas resa över himlavalvet som då visar sig som långa, lysande streck på himlen, även kallade stjärnspår. 

Om Polstjärnan är med i motivet kommer stjärnspåren att röra sig i en cirkel kring den. Annars bildar stjärnspåren en halvcirkel. 

Fotografens tanke med bilden var att fota stjärnspår på ett lite annorlunda sätt och att ändra fokus mellan exponeringarna. På så vis kan man få en "regndroppseffekt" på stjärnspåren då de blir bredare mot slutet. Stjärnornas olika färgtemperatur blir även mer synlig med den här tekniken och resultatet blir mer effektfullt. Största utmaningen är att lyckas vrida fokusringen med så likvärdiga steg som möjligt varje gång och att göra det snabbt nog och att hålla kameran stabil.

Bildteknisk information

Bilden är tagen på Tunaslätten utanför Borlänge den 18:e mars 2021 kl 02:46. Fotografen har varit aktiv sedan 2016.

Kameran riktad rakt mot öster. Bilden består av 30 stycken 60 sekunders exponeringar. Vid varje exponering vreds fokusringen bort från oändligheten så att varje bild blev mer oskarp, därav regndroppseffekten på stjärnspåren. 

Kamera: Nikon D800, 

Utrustning: Sigma 20mm f/1.4 Art, samt stativ och trådutlösare. 

Efterbearbetning: Sequator för att stacka bilderna. 

Vad som är roligast med att fota rymden?

Det finns ju så mycket olika tekniker och kunskap att ta in så man blir ju aldrig fullärd. Dessutom är det mycket spännande ljus och färger på natthimlen som det är en utmaning att fånga på bild. 

Tips till andra som vill fota rymden? 

Att vara ute i fält och öva så mycket som möjligt. Det finns också mycket värdefull information att lära sig genom att läsa artiklar om ämnet på internet, det är många duktiga fotografer som delar med sig av sina kunskaper.  

Hur känns det att vara en av vinnarna? 

Det känns kul och inspirerande!