En halo uppstår då sol- eller månljus bryts och reflekteras i kristaller som svävar i atmosfären i form av tunna höga ismoln. Halo, som betyder cirkel, är faktiskt vanligare än regnbågar och när det är riktigt kallt ute kan de till och med synas i gatlyktor nere på marknivå. Det är dock mycket ovanligt att fånga både en halo och norrsken i samma bild.
Halo och norrsken
Magnus Emlén
´
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Fullmånens halo och norrsken - Magnus Emlén

Magnus Emlén vandrade i Trollihopp-skogen utanför Gällivare i januari 2021 när bilden togs. Fullmånen var ljus denna kväll och månhalon förgyllde natthimlen. Norrskenet var också synligt och tids nog dansade det framför månen. 

Fenomenet med halo uppstår då sol- eller månljus bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Eftersom iskristaller fungerar som prismor kan halo bli synliga i samband med tunna, höga ismoln eller slöjmoln från -15 °C och neråt. Dessa rena iskristallmoln uppstår i troposfärens högre skikt och är ofta mycket tunna, så att den blå himlen kan lysa igenom molnslöjan.

Halo framträder relativt ofta många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Det kan vara ett tecken på en förändring i vädret, men är ingen garanti för det.

Iskristaller fungerar som prismor och bildas av vatten. De är sexkantiga precis som snöstjärnor är och fungerar därför som sexsidiga prismor. De vägar som ljuset kan ta genom dessa prismor leder till olika brytningsvinklar, och det är ljusbrytning och ljusreflektion som ger upphov till ringarna runt solen eller månen.

Läs mer om halo här

Roligast med att fota rymden?

Att alltid jaga nästa foto, nästa fenomen, förbättra tekniker och komposition, känslan av hur små vi är i univerum när man stirrar upp mot rymden. Kameran kan med rätt teknik fånga mycket mer än ögat kan och det är spännande efteråt när man granskar bilderna i datorn.

Tips till andra som vill fota rymden?

Öva, öva och öva mer samt att tillbringa mycket tid ute i mörkret med kameran. Prova olika kamerainställningar och jämför resultaten. Även om det finns många generella råd så tycker jag att man inte alltid ska tänka alltför mycket på alla "regler" utan fota som man själv känner för. Har man kul så lär man sig mer och så småningom också vad som fungerar bra för en själv.

Hur känns det vara en av vinnarna?

Jättekul! Och oväntat. Jag hade en otrolig tur att fånga detta foto men verkligen jättekul att den fick vara med bland de andra fantastiska vinnarbilderna i rymdstyrelsens fototävling.