Bloggen - Jordobservation

Uppsändningen av Sentinel-2C flyttas fram

Copernicusprogrammet blir med ny satellit – inom kort. Nattens planerade uppsändning av Sentinel-2C har flyttats fram ett dygn. Väl i omloppsbana fortsätter arbetet med att övervaka och kartlägga pågående klimatförändringar på jorden.
Vega med Sentiel-2C ombord.
ESA
Ämnen:
´
Publicerad
2024-09-04
Dela artikel:

I natt klockan 03:50 svensk tid stod satelliten Sentinel-2C redo att sändas upp. Men på grund av elektriska problem med marklänkarna tvingades uppsändningen att avbrytas. Just nu pågår ytterligare kontroller för att säkerställa att allt är i ordning till nästa uppsändningsförsök, som planeras till imorgon den 5 september samma klockslag. Väl uppe påbörjar Sentinel-2C sitt viktiga arbete med att följa och dokumentera utvecklingen som sker på jordens yta.

Sentinel-2C är del av en stor familj av satelliter som alla ingår i jordobservationsprogrammet Copernicus. Tillsammans har de till uppgift att hålla ett vakande öga på jordens miljö genom att ta bilder och samla in detaljerade data om bland annat vegetation, havsisar, vattendrag och katastrofområden.

Just Sentinel 2-satteliterna är något av Copernicus-programmets radarpar. Uppdraget består nämligen av två identiska satelliter: Sentinel-2A och Sentinel-2B, som flyger i samma omloppsbana men 180° från varandra. Detta gör det möjligt för dem att förse oss på jorden med nya observationer över jordens alla landområden och kustvatten var femte dag. När Sentinel-2C når omloppsbana kommer den att ersätta Sentinel-2A-satelliten, som har nått slutet av sin livslängd.

När de första Sentinel 2-satelliterna sändes upp 2015 och 2017 var tanken att de enbart skulle övervaka landytor. Sedan dess har deras uppdrag utökats, och numera övervakar och kartlägger de även avskogning, vattenkvalitet, metanutsläpp, risken för naturkatastrofer med mera. Framför allt är det satelliternas optiska kamera som gör att vi genom högupplösta bilder kan följa olika skeenden i realtid, något som är till stor hjälp i räddningstjänstens arbete.

Hittills har Sentinel 2-satelliterna bland annat upptäckt en gigantisk spricka i isen nära forskningsstationen Halley VI på Antarktis, varnat för stora ansamlingar av alger som är på väg mot våra kuster samt upptäckt och följt utvecklingen av pågående skogsbränder. De har till och med upptäckt nya kolonier av kejsarpingviner på Antarktis – med hjälp av detaljerade bilder som visar deras avföring. 

I somras tog brandmän i Grekland hjälp av satellitbilder från Sentinel-2 för att övervaka den snabbt spridande skrogsbranden som svepte över flera orter i närheten av Aten.
ESA

I somras tog brandmän i Grekland hjälp av satellitbilder från Sentinel-2 för att övervaka den snabbt spridande skogsbranden som svepte över flera orter i närheten av Aten. 

Uppsändningen av Sentinel-2C sker från Europas rymdbas i Kourou i Franska Guyana. Och precis som för sina föregångare genomförs uppsändningen med hjälp av ESA:s Vega-raket, som är byggd för att skicka upp små satelliter i låg omloppsbana runt jorden.

Sentinel-familjen – en del av Copernicus 

Copernicus är ett europeiskt program som övervakar jorden genom att samla in och sprida data om miljö, klimat och säkerhet. Detta främst via ett kollektiv av olika satelliter, såsom Sentinel-satelliterna. Med hjälp av Copernicus får vi tillgång till uppdaterad och värdefull information som gör det möjligt för oss att bättre förstå och skydda oss från klimatförändringar.

Idén till ett globalt observationssystem för miljöövervakning, likt Copernicus, föddes 1998, men har varit i full gång sedan 2014. Sedan dess har användningsområdena för Copernicus utökats, och det har kommit att bli ett av de mest ambitiösa och framgångsrika jordobservationsprogrammen i världen.

Bara i Sverige använder flera av våra myndigheter, däribland Trafikverket, SMHI och MSB, Copernicus observationsdata i sitt dagliga arbete. Bland annat för att jaga granbarkborrar, övervaka potentiella översvämningar och styra isbrytare.

Här kan du läsa mer om Copernicus-programmet