Bloggen - Obemannad rymdfart

Nedräkningen har börjat för Artemis

Nu äntligen har Artemis 1 fått ett uppsändningsdatum. Den 29 augusti öppnar fönstret för att låta världens hittills mest kraftfulla raket lyfta mot himlen med sikte på månen.
Artemis 1 SLS
NASA
Space Launch System, Artemis 1 på Kennedy Space center i april 2022.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-08-16
Dela artikel:

Apolloprogrammet avslutades 1972, sedan dess har ingen människa varit på månen. Inom Apolloprogrammet skulle månen nås i syfte att skapa hopp och tro hos amerikanerna. Det skulle leda till intresse, engagemang och tekniska framgångar. Apolloprogrammet leddes av det amerikanska rymdorganet NASA och år 1969 lyckades de med den första bemannade landningen på månen då Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina berömda första steg. Därefter följde fem lyckade landningar på månen med fem par astronauter få av oss kommer ihåg namnen på. Den sista mannen som hittills stått på månen hette Eugene A. Cernan. Detta var i december 1972.

Apollons tvillingsyster

Det som senare skulle komma att bli Artemisprogrammet föddes som idé redan år 2005 under den amerikanske presidenten George W. Buschs ämbete. Busch tog ett beslut att bekosta Constellationsprogrammet i ett första steg att på allvar satsa på bemannade rymdfärder till månen och Mars. Rymdfärjorna var på väg att fasas ut och USA behövde tänka nytt för att komma framåt.

Då den nye presidenten, Barack Obama, förstått att Constellationsprogrammet dragits med både förseningar och fördyrningar skrotade han det men lovade samtidigt en förstärkt budget till NASA för att utveckla en ny tung raket till 2015, med målet om potentiella bemannade Marsexpeditioner på 2030-talet. Detta gav upphov till vad som idag på pappret är världens mest kraftfulla raket, Space Launch System (SLS).

Presidenter kommer och presidenter går. När Donald Trump flyttade in i Vita huset skruvade han minst sagt upp tempot. Nu skulle historien upprepas och 2019 utropades ett helt nytt rymdprogram med namnet Artemis, byggt på det som NASA startade upp 2005. Artemis, tvillingsyster till Apollon i den Grekiska och Romerska mytologin, skulle ta människan tillbaka till månen redan år 2024. En snäv tidplan som idag kanske inte känns helt realistisk, men om allt går som det ska gör så SLS sin jungfruresa i slutet av augusti under Artemis 1.

Internationellt samarbete

Artemis samarbetspartners
NASA

På den här kartan finns alla samarbetspartners inom Artemisprogrammet markerade.

Artemis 1, som är den första testflygningen av Artemisprogrammets centrala system, består förutom av SLS raketen även av kapseln Orion samt servicemodulen Orion European Service Module.

Artemis drivs av NASA men är ett gediget internationellt samarbete. Som största samarbetspartner står den europeiska rymdorganisationen ESA och genom ESA bidrar över 20 europeiska företag i bygget av den europeiska servicemodulen. Modulen är den del av kapseln som innehåller framdrivningsteknik och livsuppehållande system.

Inom Artemis 1 kommer en obemannad Orionkapsel, med tillhörande servicemodul, skickas till månen och tillbaka hem igen. Allt kommer styras från marken. Första fönster för uppsändning är den 29 augusti från Kennedy Space Center i Florida, USA.

Efter uppsändningen kommer farkosten att gå in i en låg omloppsbana runt jorden innan raketens övre steg avfyras för att föra den in i en så kallad translunär omloppsbana. Det vill säga att i omloppsbana runt månen. Väl framme kommer Orion flyga förbi månen och använda månens gravitation för att öka sin hastighet för att ta sig hela 70 000 kilometer bortom månen, nästan en halv miljon kilometer från jorden. När Orion väl blir bemannad, i Artemis 2, kommer detta bli längre än någon människa någonsin har rest bort från jorden. På sin återresa kommer Orion att göra ytterligare en förbiflygning av månen innan den återvänder till jorden.

Artemis 1 kommer att pågå under 20 till 40 dagar beroende av uppskjutningsdatum och hur många varv runt månen som Orion-kapseln kommer behöva göra. Kapseln måste landa i dagsljus i Stilla havet utanför Kaliforniens kust, ett slutmål som gör att man hela tiden måste räkna om farkostens färdplan under resan. Den europeiska servicemodulen separeras och brinner upp på ett ofarligt sätt i atmosfären strax innan Orions besättningsmodul landar i havet.

Artemis 1 kommer följas av Artemis 2 med skillnaden att då kommer det finnas fyra astronauter ombord.

Snabba fakta

  • Uppdrag: Artemis 1, första delen inom det nya stora månprogrammet Artemis
  • Organisation: NASA, ESA samt flera internationella partners
  • Raket: Space Launch System (SLS)
  • Kapsel: Orion, med den europeiska service modulen European Service Module
  • Planerad uppsändning: 29 augusti 2022
  • Längd: 20 till 40 dagar
  • Besättning: Obemannad