Utforskning av månens neutrala corona

När solvinden träffar ytan på himlakroppar med väldigt tunn atmosfär så knuffas joner ut från ytan (sputtras). De utknuffade atomerna påverkas väldigt lite av gravitationen och skapar en exosfär (eller en korona), ett tunt gashölje som kan sträcka sig 10 000-tals kilometer från himlakroppens yta. Studier av exosfärers dynamik, och hur de påverkas av solvinden är en nyckel för att förstå hur solvinden växelverkar med ytan hos kroppar med tunn atmosfär.

Sedan januari 2019 har den IRF-byggda Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN) på den Kinesiska rovern i Chang'E-4 missionen mätt flödet av sputtrade atomer. Tidigare har ett IRF-byggt instrument ombord på den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-1 också mätt sputtrade atomer från en omloppsbana 100 km från månytan.

Vi använder de uppmätta flödena i våra modeller för att studera den utsträckta exosfären kring månen. Vi studerar också hur exosfären påverkar jordens magnetosfär. Vi kan då t.ex. kvantifiera hur månens exosfär tillför tunga grundämnen till jordens magnetosfär.

Vi söker en postdoc-tjänst för 2 år placerad på IRF i Kiruna för att utföra dataanalys och modellering.

Dnr
2022-00164
Projektledare
Martin Wieser
Institution
Institutet för rymdfysik, IRF
2023
1 115 kkr
2024
1 138 kkr
Totalt beviljat bidrag
2 253 kkr