Pyrogeografi i Konfliktområden: Satellitbaserad Fjärranalys av Vegetationsbränder i Mellanöstern

Skogsbränder har tvärsektoriella effekter och är ofta skadliga för ekosystem och samhällen. Under de senaste åren har det inträffat flera stora och förödande skogsbränder i Australien, Amazonas regnskog i Brasilien, USA:s västkust och i British Columbia, Kanada. Med de kombinerade effekterna av klimatförändringar, en ökande befolkning och associerade markanvändningsförändringar, är god förståelse kring bränders mönster, drivkrafter och effekter grundläggande för att förebygga bränder och minska skadorna på ekosystem och samhällen.

Människor har ett stort inflytande på brandspridning, genom att bidra med antändningskällor, genom bekämpning av bränder och genom att ändra tillgången på bränslen som kan brinna. I konfliktmiljöer har skogs- och vegetationsbränder visat sig öka med ökad konfliktintensitet, vilket tyder på ett förhållande mellan de två.

Forskning om vegetationsbränder, deras spatiotemporala mönster och deras kopplingar till biofysiska såväl som politiska och socioekonomiska faktorer i torra områden är begränsad. Ingen storskalig, tvärvetenskaplig undersökning av branddynamik har genomförts för Mellanöstern – ett politiskt komplext torrområde och en region med ett stort behov av forskning om miljö- och klimateffekter. Med detta föreslagna projekt planerar jag att ta itu med denna forskningsklyfta genom följande mål:

1. Undersöka mönster, hotspots och avvikelser i vegetationsbränder över hela Mellanöstern under perioden 2000-2020, och hur dessa mönster relaterar till klimat och vegetation.

2. Kartlägga aktiva bränder och brandskadad mark med medelhög till hög rumslig upplösning över Mellanöstern med hjälp av maskininlärningsmetoder.

3. Förstå hur mönster av vegetationsbränder är kopplade till väpnade konflikter och studera de geopolitiska sammanhang där vegetationsbränder uppstår på lokal nivå.

4. Bedöma samhällseffekter av vegetationsbränder i områden drabbade av återkommande bränder.

Detta projekt tar ett tvärvetenskapligt perspektiv och kombinerar jordobservationsdata med både biofysiska, politiska och socioekonomiska data för att ge en integrerad förståelse för vegetationsbränder i torra områden. Projektet kommer att utgöra en grund för studier av skogsbränder och andra vegetationsbränder i geopolitiskt känsliga områden över hela världen. Ur ett samhälleligt perspektiv är det viktigt att förstå hur skogsbränder sprids och vilka biofysiska och politiska mekanismer som förhindrar deras bekämpning. I fall som kriget i Ukraina kan skogsbränder i Tjernobyl-zonen bli en global fråga, genom radioaktiva partiklar som sprids av bränder. Kunskap om kopplingen mellan konflikter och bränder, såväl som samhälleliga effekter, är därför avgörande för att bygga motståndskraftiga samhällen med hög anpassningsförmåga.

Dnr
2022-00111
Projektledare
Lina Eklund
Institution
Lunds universitet
2023
331 kkr
2024
1 029 kkr
2025
1 029 kkr
2026
1 102 kkr
2027
684 kkr
Totalt beviljat bidrag
4 175 kkr