Astro Pi
´
Publicerad
2020-09-18
Dela artikel:

European Astro Pi Challenge 2021 – 2022

European Astro Pi Challenge är ett av ESA:s skolprojekt som genomförs i samarbete med Raspberry Pi Foundation. Det ger eleverna en fantastisk möjlighet att bedriva vetenskaplig forskning i rymden då de skriver en egen kod som sedan körs på Raspberry Pi-datorer ombord på Internationella rymdstationen (ISS). Astro Pi Challenge är uppdelat i två olika uppdrag utifrån elevernas ålder: Mission Zero (upp till 14 år) och Mission Space Lab (12 - 19 år) .

Mission Zero

Genom att använda Astro Pi Sense HAT webbemulator, som finns tillgänglig online, ska eleverna (upp till 14 år) ge instruktioner till Astro Pi så att astronauterna ombord på den internationella rymdstationen (ISS), med hjälp av Astro Pi LED Matrix, får ett textmeddelande som anger luftfuktigheten ombord. Bidragen skickas in via webbemulatorn på nätet och alla som deltar får sitt bidrag kört på Astro Pi ombord på ISS.

Läs mer om Mission Zero här

Bidragen till Mission Zero skickas in 13 september 2021 – 18 mars 2022. Under maj 2022 får deltagarna veta när deras program kommer att köras på ISS.

Mission space lab

Denna uppgift vänder sig till elever i åldern 14– 19 år. Studenterna börjar med att utforma sitt eget vetenskapliga experiment och skickar in det. De experiment som blir utvalda går vidare till nästa fas där eleverna får en riktig Astro Pi som de kan koda och testa sitt experiment på. Koden kommer sedan att skickas till ISS och körs av en astronaut på en liknande Astro Pi som finns på rymdstationen. Eleverna får tillbaka data från rymden som de kan analysera.

Läs mer om mission Space Lab här

Viktiga datum:

  • 13 september – 29 oktober 2021: Registrering och inlämning av förslag på vetenskapligt experiment.
  • November 2021 – 24 februari 2022: De utvalda experimenten utvecklas vidare och kodning görs.
  • Mars –  maj 2022: De bästa experimenten utses för att få köra sin kod på ISS.
  • Maj –  17 juni 2022: Möjlighet till analysering av data från ISS.

Frågor?

Har du frågor om Astro Pi skicka en e-post till astropi@esa.int (på engelska). Du kan också hitta mer informaton om Astro Pi Challenge hos ESA