Dagboken är skriven av Ylva Skilberg, lärare på Sunnerbyskolan i Nynäshamns kommun. Texten är sedan tidigare publicerad på EduGalaxen.
Det är drygt en vecka sedan vi kom hem ifrån tävlingen. Vilken resa det var, men resan började egentligen för över 1 år sedan. Jag gick CanSat-utbildningen i januari 2017. Då jobbade jag på ett science center och tanken var att jag skulle inspirera andra lärare till att börja programmera med elever och detta var ett sätt att göra det på. Under våren började jag att längta tillbaka till skolans värld och beslöt att börja arbeta på Sunnerbyskolan i Nynäshamns kommun. På skolan har eleverna profil 1 gång i veckan och jag startade upp en programmeringsprofil. Vi programmerade i Scratch, python och microbits. I november frågade jag 4 elever i 9:an om de ville vara med i CanSat. Jag hade inte läst på så bra så jag trodde att det var en tävling i Stockholm och om man vann den kunde man åka till Andøya Space Center. Tre av eleverna tyckte de lät kul och vi skrev ihop en ansökan. Vi hade inte jobbat med Arduino men tänkte att GPS kunde vara kul att testa. Vi funderade även på att använda accelerometern, men insåg rätt snart att vi inte hade riktigt koll på matematiken. Tiden gick och en dag dyker ett mail upp vi var antagna till Nordic CanSat som skulle utspela sig i Norge. OPPS!!! Jag hade inte talat med rektorn än….
Jag började med att tala med vår administrativa chef och förklarade som det var. Hon tyckte att det var bra idé och pengar kunde tas från ett visst konto. Hon skulle presentera allt för rektorn. Med positivt besked var jag på jakt efter en fjärde medlem. Jag utgick ifrån gruppen som tackat ja och insåg att den fjärde medlemmen behövde vara någon som gillar sociala kontakter. Jag frågade den fjärde eleven och den tackade ja. Nu kunde det roliga börja.
Vi satte igång och utgick ifrån CanSat-boken som vi arbetat efter under kursen. Att hitta rätt sensorer och beställa dem så att skolan redovisningssystem skulle fungera var inte lätt. Skolan kan inte beställa varor som ska med kreditkort om företaget ligger utomlands. Efter många turer så fick vi till slut allt och kunde börja bygga. Ofta kändes det som ett steg fram och två tillbaka. Tiden började närma sig tävlingsdags och eleverna la mer och mer av sin fritid i skolan. På påsklovet satt vi en dag och till slut fungerade allt. Nu skulle det bara ner i burken. Då passar det precis inte och vi ligger 100g under tillåtet viktspann. Panik och jämmerskri. Med hjälp av en utomstående resurs som kom med nya infallsvinklar fick vi till det.
Nu var det dags att resa. Två av eleverna hade aldrig flugit förut så jag hoppades att de skulle gilla det, det var två flygresor dit. Det skulle visa sig att med förseningar blev det flygplats häng i 5 timmar och tre flygresor. Sent kom vi fram till Andöya och direkt i säng för snart skulle äventyret börja.