Informationsmöte ESERO Sverige

Informationsmöte om upphandlingen av ESERO Sverige är nu genomfört. Här finns nu en inspelning från mötet.
Hubble bubble nebula
Nasa/Esa
´
Publicerad
2021-02-25
Dela artikel:

Sverige har i flera år varit en del av Nordic ESERO. Det är den europeiska rymdorganisationen ESA:s utbildningssatsning i de nordiska länderna Finland, Norge och Sverige. För varje år som går har rymdintresset från svenska lärare och elever ökat och allt fler vill gå utbildningar som fokuserar på rymden. För att utveckla verksamheten i Sverige kommer vi under 2021 bilda ett ESERO Sverige.

Ett svenskt ESERO gör det möjligt att utveckla ännu fler lärarfortbildningar med rymdfokus, utbildningar som lärare i Sverige efterfrågar, som är mer anpassade efter den svenska läroplanen och de behov som finns. Det kommer också öka flexibiliteten att utveckla skolprogram och annan rymdrelaterad verksamhet som passar den svenska skolan. Riksdagen har i den nya rymdstrategin sagt att Rymdstyrelsen ska inspirera unga kvinnor och män att söka tekniska och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasie- och högskolenivå. Sverige ska också vara ett föregångsland när det gäller att ge likvärdiga möjligheter för kvinnor och män att satsa på en karriär inom rymdverksamhet. Ett svenskt ESERO kan bidra till detta och kan ge barn och unga en möjlighet att lära sig mer om rymden redan i förskolan och vidare upp genom grund- och gymnasieskolan.

Rymdstyrelsen har påbörjat arbetet med en upphandling för att finna intresserade aktörer som vill vara med och etablera, driva och utveckla ett ESERO Sverige. Onsdagen den 24 februari kl 13:00-15:30 hölls ett informationsmöte om upphandlingen av ESERO Sverige. Där berättades tillsammans med representanter från ESA, mer om hur ett ESERO är tänk att byggas upp och fungera, det gavs möjlighet att ställa frågor om hur ESERO i medlemsländerna fungera idag. ESERO Sverige kommer att få en fast budget som inte kan överskridas. Informationsmötet spelades in och finns nu här för alla intresserade som inte kunde delta i mötet.

Presentation infomöte ESERO Sverige (PDF)

Deltagarlista infomöte ESERO Sverige (DOCX)

ESERO Sweden Information Day - ESA (PDF)