Från Lund till Kiruna

Vi reste genom Sverige och gjorde nedslag på olika orter för att visa den bredd och geografiska spridning som svensk rymdverksamhet har. Totalt 11 avsnitt. OBS, gammalt innehåll.
´
Publicerad
2018-05-22
Dela artikel:

Se alla avsnitt på vår Youtube-kanal.

Lund
Vi träffar bland annat Henrik Lundstedt som jobbar med solforskning och rymdväder på IRF

Onsala
På Onsala rymdobservatorium möter vi astronomen Carina Persson som visar oss runt. Vi pratar även med geofysikern Hans-Georg Scherneck.

Göteborg
Här träffar vi bland flera Lars Nordfeldt på RUAG Space och så besöker vi Universeum.

Jönköping
Vår rymdexpert i det här avsnittet är Anders Persson på Skogsstyrelsen, vi tittar också in på science centret Upptech. Trollhättan - Här får ni följa med på besök hos Volvo Aero som gör delar till raketer och till Innovatum Science Center där det finns en massa skoj att se och göra.

Trollhättan
Här får ni följa med på besök hos GKN aerospace Sweden som gör delar till raketer och till Innovatum Science Center där det finns en massa skoj att se och göra.

Linköping 1
För en tid sen reste vi på Rymdkanalen genom Sverige och gjorde nedslag på olika orter för att visa den bredd och geografiska spridning som svensk rymdverksamhet har. Men vi kom aldrig till Linköping, det var vi ju tvungna att ändra på. Här kommer första delen av två.

Linköping 2
För en tid sen reste vi på Rymdkanalen genom Sverige och gjorde nedslag på olika orter för att visa den bredd och geografiska spridning som svensk rymdverksamhet har. Men vi kom aldrig till Linköping, det var vi ju tvungna att ändra på. Här kommer andra delen av två.

Norrköping
Här besöker vi bland annat SMHI och oceanografen Lisa Lind som berättar hur de använder satellitbaserad fjärranalys i sitt arbete.

Stockholm 1
I vårt första avsnitt från Stockholm berättar Christer Fuglesang om hur det är att vara astronaut. Sven Grahn och Dag Linnarsson beskriver hur det gick till när Christer valdes ut till astronautjobbet.

Stockholm 2
I vårt andra avsnitt från Stockholm möter vi bland annat två rymdforskare som berättar om sin forskning. Vi besöker även Observatoriemuseet.

Uppsala
På Ångströmlaboratoriet träffar vi studenter som bedriver studier om rymden. Vi möter Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik och Björn Davidsson, doktor i teoretisk astrofysik.

Luleå
Vi pratar med rymdbloggerskan Assi Süer som pluggar på Luleå tekniska universitet och Hans Weber som är prefekt på institutionen för rymdvetenskap. Men vi börjar på Teknikens hus.

Kiruna
Vårt sista stopp på resan genom Rymdsverige blir i Kiruna. Här möter vi elever på rymdgymnasiet, besöker rymdbasen Esrange och Institutet för rymdfysik.