Enligt samisk mytologi ska man visa norrskenet respekt. Det dansande ljuset förknippas med de dödas själar och det för olycka med sig om man stör det. Bäst då att bara njuta av himlabranden som kommer av att solpartiklar krockar med atmosfären i ett fantastiskt skådespel under årets mörkaste nätter.
´
Publicerad
2018-03-14
Uppdaterad
2022-02-17
Faktagranskad av:
Per Magnusson, handläggare
Dela artikel:

Kring jordens poler kan man ibland se ett grönt, blått eller rött sken på himlen. Det ändrar sig ofta snabbt och kan se ut om draperier, bågar eller strålar. På svenska kallas det norrsken, men latinets aurora borealis är också ett välkänt namn. Motsvarigt sken på södra halvklotet heter sydsken eller aurora australis, men polarsken (aurora) kan också användas som allmän beteckning för hela jorden. Norrskenet visar tydligt hur stor effekt solen kan ha på jorden.

När solen får ett utbrott kastas solvind med laddade partiklar ut från solens yta. Ibland slungas dessa partiklar rakt mot jorden. Som tur är finns det ett skyddande hölje runt jorden, magnetosfären, ett slags skyddsrum för jorden. Vi har jordens magnetfält att tacka för det. Magnetosfären skyddar jorden från stora mängder energirika partiklar.

Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Vilken färg det blir beror också på vilken höjd i atmosfären och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Grön är vanligast.

När de laddade solpartiklarna når magnetfältet styrs de normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Därför syns norrsken ofta i norra Sverige, men man kan se det hela vägen ner till Skåne om man har tur.

Tips för att se norrsken

Var man än bor i Sverige är det värt att hålla ögonen öppna efter norrsken, men sannolikheten är större ju längre norrut man kommer. Är du nyfiken på att se norrsken med dina egna ögon? Här är några tips för att öka chanserna:

  • För att se norrsken måste det vara mörkt och relativt klart väder. Norrsken är ljussvaga fenomen, därför syns de inte på dagen eller på sommaren när nätterna är ljusa.
  • Ju längre norrut desto bättre. I Kiruna kan man enligt statistiken se norrsken varannan klar natt, medan man i södra Sverige bara har statistisk chans på tre nätter om året.
  • I Skandinavien visar sig norrsken oftast innan midnatt.
  • För att öka chansen att se norrsken är det viktigt att titta ofta och länge. Norrskenets mest intensiva fas varar ofta mindre än tio minuter.
  • Ibland kan det vara svårt att se skillnaden på svagt norrsken och moln. Ett sätt att särskilja norrskenet är på dess färg, och att det ändrar form på ett annat sätt än moln gör. Är det norrsken kan man dessutom se stjärnor igenom det.
  • Man kan även öka sina chanser att se norrsken genom att hålla koll på rymdväderleksrapporten. Det finns flera instrument som läser av vad som händer på solen och som även läser av hur stor koncentration av laddade partiklar är i atmosfären. Institutet för rymdfysik driver exempelvis webbplatsen Spaceweather.se

Fota rymden

År 2021 anordnade Rymdstyrelsen en astrofototävling för amatörfotografer. Bilderna kom från hela landet men vanligaste motivet var ändå norrskenet fotat från en kall norrländsk natt. 

Några av de generella tipsen för att fota rymden är att ha en bra idé innan du fotar, ta med landskapet i bilden för att sätta himlen i kontext, koppla på ett vidvinkelobjektiv på kameran och håll koll på väder och månfaser. Vill du ha mer detaljerade guider på att fota norrskenet finner du dem här:

Hur du fotograferar norrsken (Cyberphoto.se)

Sju tips för att fotografera norrsken (Swedishlapland.se)

Åtta snabba tips för att fotografera norrsken (Kamera och Bild)