Månar är himlakroppar som kretsar runt planeter, dvärgplaneter eller andra större objekt i rymden. De är naturliga satelliter och följer sina moderobjekt överallt. Likt en sidekick som alltid finns där när man bäst behöver dem.
I solsystemet är det bara de två innersta planeterna Merkurius och Venus som inte har några månar alls. Flest månar har Saturnus, smått ofattbara 146, och då räknar vi inte med planetens ringar.
Varje måne har sin unika egenskap och sammansättning. Vissa månar består av berg och klippor, medan andra kan vara täckta av is eller gasmoln. Månar kan också variera i storlek och form, från små stenblock till betydligt större himlakroppar. Den största månen i solsystemet är en av Jupiters månar, Ganymedes, som faktiskt är större än både Merkurius och alla solsystemets dvärgplaneter, däribland Pluto.
Månar spelar en viktig roll i studiet av rymden och förståelsen av universum. Eftersom det finns så många variationer av månar bara här ”hemma” i vårt solsystem kan vi studera dem för att lära oss mer om hur planeter och månar i andra solsystem fungerar. Genom att studera månar får vi kunskap om planeters utveckling, geologiska processer som vulkanisk aktivitet, hur vanligt det är med flytande vatten i universum och till och med hur liv kan ha uppstått en gång i tiden.