De flesta har hört talas om kometer och asteroider, meteorider, meteroiter och meterorer. Men vad är egentligen skillnaden? 
Kometer, asteroider, meteorer och meteoriter
Jérôme Gattacceca
Meteorit på marken.
´
Publicerad
2023-09-05
Dela artikel:

Asteroider är himlakroppar som härstammar från solsystemets bildande. De består nästan uteslutande av stenigt material. Det finns miljontals asteroider bara i vårt solsystem. De varierar i storlek – från en meter i diameter till hundratals kilometer.

Kometer består däremot av en blandning av is och mindre stenpartiklar. Kometer får en svans när de passerar nära solen, eftersom vätskan från isen ångar bort i värmen.

Små himlakroppar som inte nått jordens atmosfär kallas för meteorider. De uppstår när asteroider krockar med varandra eller när material slängts ut från kometer. Ibland kan de också bestå av små bitar som sprängts loss från planeter eller månar. 

Stenarna som lyckats ta sig genom atmosfären och landa på jorden kallas istället för meteoriter. Jorden bombarderas hela tiden av små rymdstenar, men det är sällan de stjärnfall som syns på himlen går att hitta på marken.

De objekt som brinner upp på vägen genom jordens atmosfär kallas för meteorer. De brukar synas som ljusstrimmor på himlen, vilket i dagligt tal kallas för stjärnfall