Bloggen

Thibault Cavalié: ”Vi har identifierat synergier mellan de olika instrumenten”

Den franska planetforskaren Thibault Cavalié har stort intresse för utvecklingen av solsystemets gigantiska planeter. Därför är Juice-missionen en milstolpe i karriären. Men under själva uppsändningen flyr han fältet: till Harry Potter-muséet i London.
Thibault Cavalié
Thibault Cavalié
´
Publicerad
2023-04-13
Dela artikel:

Thibault Cavalié har redan arbetat med Juice-missionen i snart 15 år. Han har två olika roller i projektet; han arbetar med det tyska instrumentet Submillimetre Wave Instrument,

 SWI, och tillsammans med en brittisk kollega leder han även den grupp inom missionen som har fokus på Jupiters atmosfär.

För SWI har Thibault Cavalié arbetat med allt från att definiera instrumentets vetenskapliga mål, till att bestämma hur teleskopet ska användas för att bygga de vetenskapliga observationerna.

Vad är SWI?

SWI är ett litet radioteleskop, som gör det möjligt att observera molekyler i atmosfärer. Därigenom kan vi undersöka den atmosfäriska sammansättningen, temperaturen och vindarna.

I motsats till övriga instrument kan vi göra observationer ganska oberoende av hur Juice är positionerad. Om de andra instrumenten pekar mot Jupiter kan vi till exempel undersöka de galileiska månarna.

Vad är målet för ESA:s arbetsgrupp?

Inom vår arbetsgrupp som har fokus på Jupiters atmosfär arbetar vi bland annat med att identifiera synergier mellan de olika instrumenten, och med att sätta samman den bästa vetenskapliga observationsplanen för Juice-missionen.

Vad hoppas ni få reda på genom SWI?

Jag är intresserad av att veta mer om till exempel Jupiters norrskensregioner, och att kunna kartlägga vindarna och bättre förstå kemin i denna region av Jupiter. I norrskenet blåser vindarna med en hastighet på 400 meter i sekunden.

Jag väntar mig också att vi ska kunna kartlägga vindarna vid Jupiters ekvatorialregion för att bättre förstå atmosfärisk cirkulation. Jag hoppas även förstå vad som producerar de små atmosfärerna kring Europa, Ganymedes och Callisto.

Vad har varit mest spännande hittills?
Jag har alltid velat delta i ett rymdprojekt som ska åka till någon av jätteplaneterna. Därför har projektet varit en källa till mycket spänning, och ibland frustration, sedan jag började arbeta med Juice 2009.

Att se instrumentet monterat på sonden i Airbus laboratorier i Toulouse i december förra året, strax innan den skickades till Franska Guyana, var det mest spännande ögonblicket hittills för mig. Nu ser jag fram emot när SWI testas på riktigt i början på maj. Då kommer jag vara på plats i Mission Operation Center (MOC) för att följa utvecklingen. Det kommer att bli höjdpunkten på mina kommande 15 år av arbete.

Hur betydelsefullt är Juice-uppdraget för ESA/Europa?
Juice är det första stora ESA-ledda uppdraget till jätteplaneten, så det är ett ganska viktigt uppdrag. Det är på samma nivå som Herschel, Gaia och Rosetta, för att nämna några andra uppdrag. Juice involverar de bästa planetvetenskapliga instituten i Europa och även några från andra utomeuropeiska länder, som USA och Japan.

Vad betyder det internationella samarbetet för Juices unika rymduppdrag?

Att ha så många institut och industripartners från så många olika länder och kulturer är både en möjlighet och en stor utmaning. Men att ha Juice på startplattan i mitten av april visar att vi har övervunnit utmaningen, och till och med gjort en styrka av den.

Vad tycker du personligen är mest spännande med Juice?

Att kunna följa detta projekt från början - redan innan uppdraget och instrumenten valdes - och förhoppningsvis fram till uppdragets slut 2035.

Hur känns det inför uppsändningen i mitten av mars?
Som Jim Lovell, som var befälhavare på Apollo 13, brukade säga: 13 kommer efter 12. Jag hoppas att Ariane 5 gör sitt bästa, precis som den har gjort utan avbrott sedan 2003.

Jag kommer att följa uppsändningen från något lunchställe på Harry Potter-museet i London. Det blir lite annorlunda, men det beror på att uppsändningen blev framflyttad och jag redan hade planerat en semester i London med barnen.