Bloggen

Juice: en åtta år lång resa

I fredags påbörjade ESA:s Jupiter ICy moons Explorer, Juice, sin åtta år långa resa till Jupiter. Uppdraget ska bland annat undersöka Jupiters isiga månar i sökandet efter förutsättningar för liv. Men hur reser man till Jupiter?
Bild på jorden tagen av Juice.
ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO
Strax efter uppsändningen den 14 april fångade Juice denna fantastiska vy av jorden.
´
Publicerad
2023-04-18
Uppdaterad
2023-04-18
Dela artikel:

Den 14 april lyfte Juice mot rymden från rymdhamnen Kourou i franska Guyana, ombord på raketen Ariane 5. Resan till Jupiter från jorden blir lång, och kan tyckas lite kontraproduktiv.

Bland annat kommer Juice att resa förbi Venus som kan tyckas ligga åt fel håll. Anledningen till detta är att Juice ska ta hjälp av gravitationskraften från en rad månar och planeter för att öka sin hastighet, och för att hamna på rätt bana mot Jupiter.

Juice kommer att bli den första sonden i världen att använda månen, och 1,5 dagar senare jorden, för gravitationsassistans. Denna förbiflygning sker i augusti 2024, och kommer att spara Juice en signifikant mängd bränsle för den resterande resan. Efter denna första gravitationsassistans gör Juice en förbiflygning av Venus i augusti 2025, innan sonden åter flyger förbi jorden i september 2026 och januari 2029.

Väl i jupitersystemet, i juli 2031, ska en förbiflygning av solsystemets största måne, Ganymedes, hjälpa Juice att träda in i omloppsbana runt Jupiter. Där ska sonden tillbringa fyra år med att göra detaljerade observationer av Jupiter och tre av dess största månar; Ganymedes, Castillo och Europa.

Under sin Jupiterturné gör Juice två förbiflygningar av månen Europa, där vi sedan tidigare sett tydliga tecken på att det finns flytande hav under månens isiga yta. Juice ska ta sig en titt på månens aktiva zoner, söka efter fickor av flytande vatten under ytan, studera plasmamiljön runt Europa, utforska månens tunna atmosfär och söka efter plymer av vattenånga som tränger ut i rymden från månens inre.

En rad av förbiflygningar av Castillo kommer inte bara att användas för att studera månen. Den kommer även att ändra sondens bana, vilket gör det möjligt att studera polarregionerna av miljön på Jupiter.

Efter det följer en serie av förbiflygningar runt Ganymedes och Castillo ,som justerar Juices bana så att sonden kan kliva in i omloppsbana runt Ganymedes i december 2034. Ganymedes är unik i solsystemet som den enda månen med en egen magnetosfär. Juice ska undersöka detta fenomen och månens interna magnetiska fält, samt studera hur dess plasmamiljö interagerar med Jupiter.

Över tid kommer Juices omloppsbana runt Ganymedes naturligt att dö ut. Sonden kommer inte ha tillräckligt med bränsle kvar för att hålla sig flygande, vilket leder till att Juice till slut avslutar sin resa genom att slå ner på Ganymedes yta.

Innan dess kommer Juice att ge oss mycket ny kunskap om Jupiter och dess månar, som på många sätt liknar andra system i rymden där exoplaneter kretsar kring andra stjärnor.