Bloggen

Söker unga stjärnors hemligheter

En av de största utmaningarna för dagens astronomiforskning är att förstå hur stjärnor och stjärnhopar bildas från gasmolnen inuti galaxer. De unga stjärnorna påverkar sin omgivning genom stjärnvindar och supernovaexplosioner. Astronomer kallar det för ”feedback” som gör att fortsatt stjärnbildning kan begränsas kraftigt.
Messier 82
NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Acknowledgment: J. Gallagher (University of Wisconsin), M. Mountain (STScI) and P. Puxley (NSF).
Stjärnbildning i galaxen Messier 82.
´
Publicerad
2021-12-07
Dela artikel:

Fram tills nu har det varit omöjligt att direkt observera de yngsta stjärnhoparna med tillräckligt hög upplösning. Det beror på att strålningen från dem absorberas av stoft. Men med James Webb blir det möjligt.

Projektet JWST-FEAST som leds av Angela Adamo är en studie av närbelägna stjärnbildande galaxer med NIRCAM och MIRI-instrumenten. Det övergripande målet är att undersöka den viktiga uppdykandefasen. Det vill säga den kritiska process då överbliven gas och stoft skingras från stjärnornas födselplatser. Studien kan ge nyckeln till att förstå vilken typ av feedback som reglerar stjärnbildningsförloppet hos galaxer under utveckling.