Bloggen - Solsystemet

Ensam på den röda planeten

När Mars Reconnaissance Orbiter flög över Gale-kratern den 28 februari 2025, lyckades den ta en bild som tydligt visar Curiosity-rovern i arbete på Mars yta. Där, som en liten mörk prick omgärdad av ett slingrande spår, ser vi hur rovern fortsätter sitt uppdrag att utforska vår närmaste planetgranne.
Curiosity från rymden.
NASA/JPL
Curiosity syns från Mars Reconnaissance Orbiter i omloppsbana runt planeten. Rovern är längst ner i bild. Över är spåren den färdats den senaste tiden.
Ämnen:
´
Publicerad
2025-04-28
Dela artikel:

Sedan landningen i augusti 2012 har Curiosity arbetat i Gale-kratern, en plats som en gång tros ha innehållit vatten. Roverns arbete har gett oss viktiga insikter om Mars geologiska historia och dess tidigare klimat. Genom sina observationer har Curiosity bidragit till vår förståelse av hur planeten utvecklats från en miljö som kan ha varit beboelig till den ökenvärld vi ser idag.

På den nya bilden syns en grå linje bakom Curiosity, spåret av dess hjul efter en färd på cirka 320 meter. Med tanke på att Curiositys toppfart är omkring 160 meter i timmen är varje framsteg en prestation. Roverns låga hastighet hjälper till att spara energi och minskar risken att köra fast i Mars oförutsägbara terräng.

Att köra på Mars är inte heller utan risker. Landskapet är fullt av sanddyner, stenblock och sluttningar som kan vara förrädiska. Varje planerad färd måste noggrant analyseras av ingenjörsteamet på jorden, som med hjälp av bilder från Curiositys kameror värderar terrängens säkerhet och fastställer rutt och hastighet.

Ett uppdrag med långvariga resultat

Curiosity är en del av NASA:s Mars Science Laboratory-program och utvecklades av Jet Propulsion Laboratory. Efter uppskjutningen i november 2011 landade rovern i Gale-kratern den 6 augusti 2012, ett tekniskt genombrott inom precisionslandning på en annan planet.

Roverns huvuduppdrag är att undersöka om Mars en gång haft förutsättningar för liv. För detta syfte analyserar Curiosity Mars bergarter, jord och atmosfär. Några av de viktigaste resultaten hittills inkluderar:

·         Bevis för att flytande vatten en gång existerade på Mars.

·         Upptäckt av organiska molekyler som kan ha samband med liv.

·         Mätningar av strålningsnivåer, viktiga för framtida bemannade Marsresor.

·         Kartläggning av berglagren i Mount Sharp, vilket ger information om planetens klimathistoria.

Curiosity är utrustad med en rad avancerade instrument, bland annat en laserspektrometer för kemisk analys, en borrmaskin för provtagning av berggrunden och flera kameror för både vetenskapliga studier och navigering. Tack vare dessa verktyg har Curiosity kunnat genomföra omfattande analyser direkt på Mars yta.

Senast har Curiosity upptäckt mineralet siderit i sulfatlagren vid Mount Sharp, vilket kan ge ledtrådar om Mars forna atmosfär och dess försvinnande. Upptäckten kan peka på att koldioxid i planetens tidigare tjocka atmosfär bundits kemiskt i berget.

Spår efter vatten och kanske liv

Vid tiden för fotograferingen utforskade Curiosity Gediz Vallis-kanalen, ett område som tros ha formats av kraftiga vattenflöden. Där hittade rovern avlagringar av rent svavel, ett fynd som forskare nu analyserar för att förstå dess ursprung.

Curiosity fortsatte sedan mot nya mål, inklusive formationer som Devil's Gate och Hale Telescope. Framöver är målet att undersöka så kallade boxwork-formationer vid basen av Mount Sharp. På jorden bildas dessa strukturer ofta av vatten som flödar genom sprickor i berggrunden och avsätter mineraler. En process som kan ha skett på liknande sätt på Mars.

Om Curiosity hittar bevis för vattenrelaterad mineralbildning i dessa strukturer, kan det ge ytterligare stöd för teorin att Mars en gång haft förutsättningar för liv under ytan.

Forskarnas intresse för dessa områden handlar också om att de kan ha varit säkrare miljöer för mikrobiellt liv, skyddade från Mars ytas extrema strålning och temperaturvariationer.

Karta över Curiositys färd över Mars yta.
NASA/JPL

Karta över hur Curiosity rört sig över Mars sedan den landade på planeten 2012. 

Curiosity idag och framåt

Efter mer än 12 år på Mars är Curiosity fortfarande operativ, trots att många av dess komponenter länge passerat sin planerade livslängd. Roverns robusta konstruktion och teamets skickliga arbete på jorden har gjort det möjligt för Curiosity att fortsätta samla in värdefull vetenskaplig data.

Varje nytt område Curiosity utforskar ger oss en bättre förståelse av Mars historia och utveckling. Genom sina upptäckter bidrar rovern till att förbereda vägen för framtida bemannade Marsmissioner.

Förutom sina egna mål fungerar Curiosity som en förberedelse för framtida rovers och människor som ska utforska planeten. De lärdomar vi får från roverns färd och teknik kommer vara ovärderliga för nästa steg i Marsutforskningen.