Bloggen - Astronomi

Farväl Gaia – för alltid med oss bland stjärnorna

Efter elva år i rymden har ESA:s rymdfarkost Gaia avslutat sina vetenskapliga observationer. Men även om själva insamlingen nu är över, kommer de enorma datamängderna Gaia samlat in fortsätta forma vår förståelse av Vintergatan under många år framöver. Arvet efter Gaia består i en rikedom av kunskap som hjälper forskare att upptäcka nya stjärnor, förstå galaxens struktur och besvara några av de största frågorna om vår plats i universum.
Rymdteleskopet Gaia med textrutor över en fond av stjärnor.
Rymdstyrelsen/ESA
Ämnen:
´
Publicerad
2025-03-28
Dela artikel:

Sedan starten 2013 har ESA:s rymdfarkost Gaia snurrat i en stabil bana runt solen, vid Lagrangepunkt 2, 1,5 miljoner kilometer från jorden. Därifrån har den tålmodigt och systematiskt samlat in data om nästan två miljarder objekt i Vintergatan. Resultatet är inget mindre än den mest detaljerade tredimensionella kartan av vår galax någonsin. Men Gaia gjorde så mycket mer än att bara kartlägga stjärnor. Med sina två teleskop och nästan en miljard pixlar stark kamera kunde den avslöja stjärnornas positioner, rörelser, temperaturer, ljusstyrkor och till och med deras sammansättning. Ett arbete med en precision som liknas vid att mäta ett hårstrås tjocklek på 1000 kilometers avstånd.

Gaia har visat sig vara en fantastisk upptäcktsmaskin. Bland annat har den hjälpt forskare att identifiera spår från en mycket gammal galax som en gång i tiden slukades av Vintergatan. Den har också visat att vita dvärgar – resterna av döda stjärnor – med tiden stelnar och blir till kristalliserade, solida klot. Gaia har dessutom upptäckt små vibrationer på stjärnors yta, så kallade stjärnbävningar, och kartlagt enorma strömmar av stjärnor som rör sig genom galaxen. Den har gjort noggranna mätningar av hundratusentals asteroider och till och med upptäckt nya svarta hål. Och kanske mest omvälvande av allt har Gaia förändrat vår syn på själva strukturen i Vintergatan, hur spiralarmarna sträcker sig, hur galaxens skiva är böjd, och hur dess centrala kluster av stjärnor rör sig. Genom den kunskapen har teleskopet effektivt hjälpt oss hitta vår position i förhållande till allt annat där ute.

Den 27 mars 2025 lämnade Gaia sin position vid L2 för att gå in i en så kallad pensionsbana runt solen. Det betyder dock inte att det vetenskapliga uppdraget är över. Två stora dataleveranser, en 2026 och mot slutet av årtiondet, kommer innehålla en skatt av information som forskare över hela världen kommer arbeta med i många år framöver. Innan Gaia kopplas ner för gott kommer den dessutom genomföra teknologitester som kan bana väg för framtida rymduppdrag. Ett sista farväl men också ett hopp om mer.

Gaia har inte bara förändrat vår karta över Vintergatan. Den har förändrat hur vi ser på oss själva i kosmos. Med varje stjärna vars bana vi förstår, med varje asteroid vi kan hålla koll på, närmar vi oss svaret på den mest grundläggande frågan: Var kommer vi ifrån? Och kanske, en dag, leder Gaia oss även ett steg närmare att förstå vart vi är på väg.

Text Kosmiskt snack över stjärnbild.
Rymdstyrelsen

Kosmiskt snack >

Du vet väl att vi har en podcast?

Har du funderat på om vi är ensamma i universum, vem som bestämmer över månen, när det kan finnas bosättningar på Mars eller vad man kan se när man tittar ner på jorden från omloppsbana? I Kosmiskt snack kommer du få höra på några av Sveriges ledande experter inom rymdområdet när de försöker svara på dessa frågor, och väldigt många mer därtill.