Odin är Sveriges femte satellit i ordningen. Initierad och finansierad av Rymdstyrelsen. Odin designades och byggdes av det statliga rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) i samarbete med olika partners. Idag kontrolleras satelliten av OHB Sweden i nära samarbete med SSC och Omnisys Instruments, på uppdrag från Rymdstyrelsen. Projektet är ett internationellt samarbete mellan Sverige, Finland, Kanada och Frankrike. Samt den europeiska rymdorganisationen ESA.
Odin har framförallt samlat långa datamängder över hur atmosfären förändras över tid och särskilt viktig har satelliten varit för studier om ozonskiktet. Förutom studier av jordatmosfären har Odin även studerat interstellära gasmoln och deras koppling till stjärnbildning.
Klarat sig lång efter pensionstid
Odin designades för två år i omloppsbana och anledningen till att den överträffat detta med hästlängder har flera orsaker. Först och främst finns det inget bränsle eller något annat som kan ta slut ombord. Odin är placerad i en cirkulär bana i skymningslandet mellan dag och natt, på en så hög höjd som raketen förmådde vilket blev cirka 600 km ovanför jordytan.
Odins batterier laddas upp av solen med jämna mellanrum så att de skall klara av att förse satelliten med ström under perioden när solens strålar inte når den. Satelliten är försedd med två nickel-kadmiumbatterier som tycks må bra, och de arbetar fortfarande väl tillsammans. Satelliten har också haft en tämligen lugn resa under åren. Rymden på den höjd Odin befinner sig är en ganska lugn plats. Odin vänder sina solpaneler mot solen och resten av satelliten befinner sig i skugga där det mer eller mindre är rumstemperatur.
Huvuddatorn ombord är även den väldigt stabil. Först i januari 2021 gjorde omborddatorn på Odin för första gången en oplanerad omstart. Nervositeten på marken var stor eftersom man helt enkelt inte visste om Odin skulle klara av en omstart efter all tid i rymden, men allt gick väl och tekniken ombord verkar vara i lika bra form som tidigare.
Nära slutet
För några dagar sedan gick alltså Odin in på sitt 25 år i omloppsbana. Som sagt fungerar satelliten i sig fortfarande väl, men den börjar tappa i höjd vilket i sin tur kommer leda till att den brinner upp i atmosfären. Till tidningen Mitt i Solna berättar Milan Battelino, systemingenjör på OHB Sweden och ansvarig för Odin, att det här nog blir satellitens sista födelsedag.
– För varje varv sjunker den litegrann. Och ju närmare jorden den kommer, desto tätare blir atmosfären. Till sist blir det för varmt och satelliten brinner upp som ett stjärnfall. Det sker troligen under det närmaste året, säger han.
Data från Odin har bidragit till över 400 vetenskapliga artiklar skrivna av forskare från över 30 länder.