Rymden är stor. Alldeles för stor för att vi ska hålla koll på allt som händer där ute, men vi försöker så gott vi kan. För att samordna asteroidförsvaret globalt finns flera initiativ.
International Asteroid Warning Network (IAWN) fungerar som en kommunikationsplattform där forskare och institutioner världen över delar data om potentiella hot. Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG) koordinerar strategier för att avvärja hotande asteroider genom forskning och teknikutveckling.
I USA övervakar NASA:s Planetary Defense Coordination Office rymden med hjälp av bland annat rymdteleskop som i infrarött ljus letar efter så kallade NEO:s, Near Earth Objects. Under tio års tid gjordes det av telekopet NEOWISE, men i juli 2024 avslutades det uppdraget och nu är en uppsändning av ersättaren NEO Surveyor planerad till 2027. Genom uppdraget Double Asteroid Redirection Test, eller DART, lyckades man även för ett par år sedan att ändra en asteroids bana genom att helt enkelt med full fart krascha rakt in i den. Det som de sa i filmen Armageddon var helt lönlöst, vilket de i och för sig hade sina skäl till.
I Europa planerar ESA även nya teleskop och uppdrag för att stärka jordens försvarssystem. I uppdraget Hera ska man åka till den asteroid som DART kraschade in i för att studera effekterna närmre.
ESA utvecklar även Flyeye, en ny typ av teleskop som med en insektsinspirerad optik ska kunna skanna himlen varje natt efter små och snabbrörliga objekt. Flyeye är inspirerat av insekters ögon, vilket ger teleskopet en extremt bred synvinkel. Det är designat för att snabbt upptäcka små objekt som rör sig över natthimlen. Genom att kombinera bilder från flera optiska kanaler kan Flyeye identifiera potentiellt farliga asteroider långt innan de utgör en faktisk fara. Dessa observationer analyseras sedan av forskare som beräknar objektens banor och bedömer eventuella risker. Man hoppas det första teleskopet ska vara i bruk i slutet av 2025 och att flera liknande sedan ska bilda ett nätverk av flugteleskop.