Bloggen - Solsystemet

Blue Origins testflygning simulerar månens gravitation

Den 4 februari 2025 genomförde Blue Origin en banbrytande testflygning med sin New Shepard-raket, under vilken de lyckades simulera månens gravitation. Experimentflygningen är en viktig milstolpe i förberedelserna för framtida månuppdrag och visar hur kommersiella rymdföretag och forskare samarbetar för att skapa innovativa lösningar för rymdforskning.
Raket i Texas
Blue Origin
Raketen på marken i västra Texas, USA.
Ämnen:
´
Publicerad
2025-02-10
Dela artikel:

Månens gravitation är ungefär en sjättedel av jordens, vilket innebär att objekt och människor väger betydligt mindre där. Minns bilderna av en glad Neil Armstrong som studsade runt på månens yta 1969. För att efterlikna dessa förhållanden använde amazonmiljardären Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin sin raket New Shepards avancerade reaktionsstyrsystem (RCS) för att rotera raketens kapsel under en flygningen den 4 februari. Genom att snurra kapseln med cirka 11 varv per minut skapades en centrifugalkraft som motsvarade den låga gravitationen på månen. Resultatet blev en realistisk simulering av månens gravitation som varade i blygsamma två minuter, men som ändå var tillräckligt länge för att genomföra viktiga experiment.

Varför är detta viktigt?

Att kunna simulera månens gravitation här på jorden är avgörande för att testa teknologier och experiment innan de skickas till månen. Under testflygningen undersöktes hela 30 olika experiment och teknologier, inklusive instrument som kan användas på framtida månuppdrag. Ett exempel är LUCI (Lunar-g Combustion Investigation), ett forskningsprojekt som studerar hur material brinner under månliknande förhållanden, en viktig faktor för säkerheten i framtida månbaser.

Denna typ av simulering gör det möjligt att testa utrustning i en kontrollerad miljö, vilket minskar riskerna och kostnaderna jämfört med att skicka samma experiment direkt till månen. Det är ett avgörande steg för att säkerställa att teknologier fungerar som planerat när de väl används på månens yta.

Ett samarbete för framtiden

Testflygningen är en del av ett nära samarbete mellan NASA och Blue Origin, där målet är att utveckla ny teknik för Artemis-programmet, NASAs satsning på att återvända till månen och etablera en långsiktig närvaro där. Genom att använda kommersiella aktörer som Blue Origin kan NASA dra nytta av innovativa lösningar och samtidigt hålla kostnaderna nere.

Den här testflygningen ger nu data som ska analyseras och förbättras ytterligare, samtidigt som fler tester planeras. Med hjälp av fynden kommer forskare och ingenjörer närmare visionen om att bygga hållbara samhällen på månen och att i förlängningen utforska våra solsystemsgrannar, främst Mars men i förlängningen kanske även Jupiters månar.

Klipp från testflygningen