Bloggen - Rymdpolitik

Från Star Wars-fan till generaldirektör för Rymdstyrelsen

Tidigare rymdchef på Försvarsmakten, doktor i fysik och expert på planeten Mars – och nu ny generaldirektör för Rymdstyrelsen. Vi möter den inbitna rymd- och teknikfantasten Ella Carlsson.
Ella Carlsson
Angelica Zander
Ämnen:
´
Publicerad
2025-01-24
Dela artikel:

Redan som barn väcktes Ella Carlssons fascination för rymden. Nu kliver hon in som ny generaldirektör för Rymdstyrelsen. I ryggen har hon flera års erfarenhet av rymdsektorn.   
 
– Det känns både hedrande och otroligt spännande att få axla detta uppdrag. Jag ser framför allt fram emot att tillsammans med alla kompetenta medarbetare få driva svensk rymdverksamhet framåt. Och det särskilt i en tid då rymden och dess samhällsnyttor växer i betydelse, säger Ella Carlsson.  
 
Närmast kommer hon från Försvarsmakten där hon i rollen som rymdchef har utvecklat en ny avdelning som ska stödja hela Försvarsmakten i rymdrelaterade frågor. Däribland att skapa rymdlägesbilder för att skydda Sverige från potentiella hot.  
 
– Det var på många sätt ett drömjobb, men tiden var mogen att gå vidare och bidra på en mer nationell nivå. Möjligheten att påverka och främja hela Sveriges rymdverksamhet var helt enkelt en chans jag inte kunde tacka nej till.  
 
Som tolvåring satt Ella Carlsson hemma i barndomshemmet med ögon stora som tefat. På tv:n rullade Stjärnornas krig, den första filmen i Star Wars-sagan. Hon beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.  
 
– Jag var helt såld. Det var det enda vi barn på gatan lekte, och jag var alltid Han Solo. Även fast det var science fiction så väckte det drömmar. Sedan dess har jag aldrig tröttnat på rymden.  
 
Men hon var inte ensam om att fascineras av det som finns bortom vår planet. I familjen fanns också farfadern som sporrade hennes intresse.  
 
– Jag minns mycket väl hur han tog mig med ut på längdskidsturer. I ryggsäcken låg självlysande stjärnkartor och varsin kikare för att kunna observera stjärnorna på natthimlen. Det var helt fantastiskt.  
 
Samtidigt lockade även det andra stora intresset – tekniken. Och som nybliven 20-åring  började Ella Carlsson som värnpliktig flygmekaniker i Flygvapnet. Sedan följde Officershögskolan och efter det utbildade hon sig även till flygtekniker.  
 
– Mitt specialområde var stridsflygplanen JA 37, eller jaktviggen som det också kallas. Det är väldigt mäktiga flygplan, och som är så nära rymdskepp man egentligen kan komma utan att det är ett rymdskepp.  
 
I samma veva som Ella Carlsson återvände från sin tredje vända av utlandstjänst i Kosovo var det dags att kliva in i rymdsektorn på riktigt. I samband med att en ny utbildning i rymdteknik vid Luleås tekniska universitet startade upp fanns det inte längre någon anledning att inte ta även det språnget, berättar hon.  
 
– Det var ju en dörr som öppnade sig när jag insåg att jag kunde kombinera mina två stora passioner, teknik och rymden.  
 
Språnget visade sig vara ett lyckat sådant. Åren som följde innebar inte bara en civilingenjörsexamen. En stor dröm gick också i uppfyllelse när hon fick möjlighet att genomföra sitt examensarbete på NASA:s Ames Research Center i Kalifornien. Här undersökte hon vattenrelaterade geologiska formationer på ytan av Mars, så kallade bäckraviner. 
 
– Jag satt instängd i källaren hos NASA och såg inte dagens ljus. Totalt undersökte jag 22 000 bilder tagna på Mars. Till slut såg jag bäckraviner var jag än tittade. I en obäddad säng, i rynkorna i människors ansikten – ja, överallt! Men jag älskade varenda sekund.  
 
Väl tillbaka i Luleå möttes hon av erbjudandet om en doktorandtjänst vid Institutet för rymdfysik, ett erbjudande hon snabbt tackade ja till. Och återigen var det Mars som lockade.  
 
– Mars är ju lite av vår systerplanet, vilket gör den särskilt intressant. Min avhandling handlade om hur solvinden interagerar med Mars atmosfär. Närmare bestämt hur mycket av Mars atmosfär som har försvunnit på grund av solvinden och vad det innebär för förutsättningarna för liv på planeten.  
 
Sedan dess har rollerna och uppdragen kopplade till rymdsektorn avlöst varandra. Förutom rymdchef på Försvarsmakten, har Ella Carlsson även varit vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik, jobbat med utvecklingen av rymdbasen Esrange samt varit ordförande för föreningen Rymdforum.  
 
Inte heller på Rymdstyrelsen är hon en helt främmande fågel. Sedan 2018 har hon varit ledamot i myndighetens styrelse.  
 
– Jag har följt verksamheten under flera år, och det är väldigt tydligt för mig att Sverige har en stark position inom både rymdforskning och rymdteknik. Inte minst är vi väldigt duktiga på att åstadkomma mycket under kort tid, vilket Arctic Weather Satellite är ett lysande exempel på.  
 
Framåt vill Ella Carlsson jobba för att öka användningen av rymdteknologi för att möta samhällsutmaningar. Men hon ser också stora möjligheter att ytterligare stärka det internationella samarbetet och fortsätta det påbörjade arbetet med Sveriges nationella satellitprogram.  
 
– Sverige har de rätta förutsättningarna att kunna driva projekt från ax till limpa, alltså inneha hela värdekedjan. Det är verkligen inte alla länder som har den förmågan, och det kommer i framtiden göra svensk rymdverksamhet ännu starkare, avslutar hon.  

Fem snabba med Ella Carlsson

Bästa science fiction-upplevelsen? Självklart Star Wars, som gjorde det första starka intrycket som förändrade mitt liv. Jag kan varenda replik!  

Bästa rymdhändelsen? Det finns så många, men att följa uppsändningen av NASA:s första rymdfärja Columbia sticker ut. Men också Christer Fuglesangs första resa till rymden. Förlåt, det var omöjligt att bara välja en.  

Vad tänker du på när du inte tänker på rymden? Längdskidor! Att komma ut i naturen och bara få glida runt är ren och skär avslappning.  

Förutom månen, vart går drömresmålet? Utan tvekan Mars, för att på riktigt få se de bäckraviner som jag studerat. Jag vill också bestiga Olympus Mons, den största vulkanen i solsystemet.  

Har du någonsin befunnit dig i tyngdlöshet? Ett nattdyk i Egypten under fullmåne. Jag låg på havets botten och betraktade fullmånen samtidigt som jag befann mig bland självlysande alger. Det var en upplevelse i paritet med att känna sig tyngdlös.