Att vara isolerad och innesluten är ett nödvändigt ont under bemannade rymdresor. Strikta viktkrav och fysiska begränsningar innebär ofta mycket små levnadsytor, och med besättningar som ibland når upp emot 19 personer ombord på den internationella rymdstationen (ISS) är tillgången till personligt utrymme och egen tid liten.
Begränsningarna innebär påfrestningar och ger effekter på oss människor, men väl i rymden är den effekten inte alltid lätt att undersöka.
Inom ett gemensamt projekt mellan den europeiska rymdorganisationen ESA, Portugals rymdorganisation och den portugisiska flottan har man nyttjat ubåtar för att utforska utmaningar liknande de som människor möter i rymden.
Den första uppsättningen av 25 frivilliga besättningsmedlemmar inom uppdraget SubSea återvände nyligen till torra land, efter att ha genomfört en 60 dagar lång undervattensexpedition. Ett vetenskapligt team från universitet i Tyskland, Italien och Portugal har samtidigt studerat hur stress, humör och besättningsdynamik utvecklades i det trånga utrymmet.
Från havets djup till yttre rymden
Levnadsförhållandena på en ubåt påminner mycket om de som astronauter möter under rymdfärder. Isolering, instängdhet och många operativa utmaningar är några gemensamma nämnare, vilket gör att en ubåt blir ett lämpligt (och närmare) alternativ för att studera hur dessa förhållanden påverkar besättningsmedlemmarna.