Svarta hål är områden med så stark gravitation att inget, inte ens ljus, kan ta sig ut. Supermassiva svarta hål, som det i Vintergatans centrum, har en massa som är miljontals gånger större än solens. Länge trodde forskare att deras kraftfulla gravitation hindrade stjärnor från att bildas i närheten. Men nu vet vi att unga stjärnor och till och med dubbelstjärnor kan existera där.
Vad är en dubbelstjärna?
En dubbelstjärna är två stjärnor som kretsar runt varandra. Tidigare trodde man att sådana inte kunde bildas nära ett supermassivt svart hål eftersom gravitationen skulle göra systemen instabila. Den nyligen upptäckta dubbelstjärnan D9 visar att det faktiskt är möjligt. D9 tros vara ungefär 2,7 miljoner år gammal och verkar ha bildats i närheten av Sagittarius A*.
Observationer med VLT visade också damm och gas runt de två stjärnorna, vilket tyder på att D9 är ett mycket ungt stjärnsystem. Men dubbelstjärnor i denna miljö har kort livslängd. Forskarna tror att D9:s två stjärnor kommer att smälta samman inom en miljon år – en mycket kort tid i kosmiska mått.
Nytt ljus på mysterier nära det svarta hålet
D9 upptäcktes i det så kallade S-klustret, en samling stjärnor och andra objekt som kretsar nära Sagittarius A*. Bland dessa finns också de mystiska G-objekten, som beter sig som stjärnor men ser ut som gasmoln. Upptäckten av D9 kan hjälpa forskare att förstå vad dessa G-objekt egentligen är.
ESO:s Very Large Telescope spelade en avgörande roll i upptäckten. Med sina avancerade instrument kunde forskarna observera små förändringar i stjärnornas rörelser, vilket avslöjade att D9 faktiskt består av två stjärnor som kretsar kring varandra.
Upptäckten av en dubbelstjärna nära Sagittarius A* väcker också frågan om planeter kan bildas i samma miljö. Eftersom planeter ofta bildas runt unga stjärnor öppnas nu nya möjligheter för forskning kring planeters existens nära svarta hål.
Framtida observationer, bland annat med ESO:s Extremely Large Telescope (ELT) som nu är under konstruktion, förväntas avslöja fler dubbelstjärnor och ge nya insikter om vad som händer i den extrema miljön nära ett supermassivt svart hål.