Bloggen - Obemannad rymdfart

Raket fylld med forskning flög över Kiruna

Den 26:e november 2024 lyfte Suborbital Express 4 från Esrange Space Center utanför Kiruna, en sondraket fylld med sex vetenskapliga experiment från olika länder. Raketen, en del av SSC:s (Swedish Space Corporation) flaggskeppsprogram, nådde en höjd på 256 kilometer och gav experimenten ombord sex minuter av tyngdlöshet.
En grupp människor med raketen i hangaren
SSC/Demi Vincefi
Det krävs ett stort team för att genomföra en uppsändning av den här sorten. Här är delar av det på plats i Kiruna innan raketen flög iväg.
Ämnen:
´
Publicerad
2024-11-28
Dela artikel:

Under två års tid har det statliga svenska rymdbolaget SSC byggt raketen för Suborbital Express 4, den fjärde i ordningen i det kommersiella sondraketprogrammet där forskare kan experimentera i tyngdlöshet. I nyttolasten fanns sex vetenskapliga experiment från olika länder och spände över flera discipliner, från medicin och grön energi till universums födelse.

·         MicACTin: Karolinska Institutet undersökte hur immunförsvaret, specifikt T-celler, påverkas av tyngdlöshet. Detta är relevant för astronauter, men kan även leda till nya behandlingar för immunförsvarssjukdomar på jorden.

·         LiFiCo: Karlstads universitet studerade tillverkningen av effektivare solceller genom att belägga glassubstrat med organiska filmer i tyngdlöshet.

·         DUST-II: Ett samarbete mellan Hokkaido University i Japan och Braunschweig University i Tyskland simulerade hur dammpartiklar bildas och växer i rymden, vilket kan ge insikter om stjärnor, planetsystem och till och med nanoteknologi på jorden.

·         JACKS: Brandenburg University of Applied Sciences och Otto von Guericke University Magdeburg i Tyskland utforskade beteendet hos granulära gaser, viktiga för att förstå allt från kosmiska nebulosor till jordens dammstormar.

·         BFS: Stockholms universitets Östersjöcentrum undersökte hur blåstångens reproduktion, som verkar synkroniseras med månens cykler trots avsaknaden av tidvatten i Östersjön, påverkas av tyngdlöshet.

·         TATTS: Linköpings universitet, i samarbete med University of Colorado Springs, filmade vattnets beteende i tyngdlöshet.

En kort ögonblick av tyngdlöshet

Rakettypen som används för programmet Suborbital Express är lite över tolv meter hög och väger över två och ett halvt ton. När den nått topphastigheten färdas den 2,3 kilometer per sekund, det är lika snabbt som att åka mellan Stockholm och Sundsvall på fyra minuter. Raketen går upp till 26 mils höjd för att sedan falla mot marken, vilket ger sex minuter i simulerad tyngdlöshet för experimenten ombord.

-        Ibland är några minuter i tyngdlöshet allt ett forskningsprojekt behöver för att nå nästa nivå, vilket ofta resulterar i stora upptäckter för mänskligheten, säger Krister Själander, chef för nyttolaster och flygsystem, i ett pressmeddelande från SSC.

Rakettypen har använts sedan 2005 och bytt namn från Maser till Suborbital express. Sedan dess har det sänts upp 15 raketer av modellen, senast Suborbital Express 3 i november 2022.

Stefan Krämer med raket
Rymdstyrelsen

Stefan Krämer, programansvarig för Suborbital Express på plats i labbet i Solna där raketen byggdes säger såhär om ögonblicket då raketen far mot himlen: "Allt måste fungera i sista minuten. Jag älskar momentet precis inför - när vi kollar till alla experiment och alla är redo. Man känner spänningen. Under flygningen kan vi följa vad som händer direkt på skärmar, då sitter jag bara och njuter".

Viktiga internationella samarbeten

Den europeiska rymdorganisationen ESA spelar en betydande roll i Suborbital Express 4 genom att finansiera tre av de sex experiment som fanns ombord.

Daniel Neuenschwander, ESA:s direktör för utforskning uttryckte sin entusiasm över ESA:s deltagande och betonade att Esrange har en stor potential för framtida prospektering och utforskning. Suborbital Express 4 är ett tydligt exempel på hur svensk rymdteknik möjliggör banbrytande forskning inom en rad områden.