EISCAT, som står för European Incoherent Scatter Scientific Association, är ett internationellt vetenskapligt samarbete som driver flera avancerade anläggningar med radarantenner i Sverige, Norge och Finland.
Radarantennerna används för att studera jonosfären, den övre atmosfären och rymden nära oss. Genom att sända ut radiovågor och analysera signaler som studsar tillbaka kan forskare få detaljerade mätningar av olika parametrar, såsom elektrontemperatur, densitet och rörelser.
EISCAT:s forskning ger oss också insikter i hur solens aktivitet påverkar jordens magnetfält, vilket är avgörande för att förstå rymdvädrets påverkan på teknologiska system och jordens klimat.
Början av en ny era
EISCAT-systemet, som grundades på 1970-talet, har länge varit ett viktigt verktyg för att förstå processer som pågår i atmosfären och den nära rymden. Men teknologin har utvecklats under åren, och för att ta steget in i en ny forksningsfas krävs moderna system.
Ett stort steg i utvecklingen togs i oktober då den stora parabolantennen “Örat” i Kiruna, en viktig del av det äldre EISCAT-nätverket, revs. Denna ikoniska antenn har spelat en central roll i forskningen i över 40 år. Men för att möta framtidens forskningskrav ersätts den nu av ett modernare system med tusentals mindre antenner, kallat EISCAT 3D.
EISCAT 3D är det senaste och mest avancerade radarsystemet i EISCAT-familjen. Det är en helt ny typ av radar som ger en betydligt högre upplösning både i tid och rum jämfört med tidigare system.
Det nya systemet har en unik design med flera radarantenner som kan styras individuellt, vilket gör det möjligt att studera olika delar av atmosfären samtidigt. Dessutom kan EISCAT 3D, som namnet föreslår, genomföra tredimensionella observationer, vilket gör det möjligt att studera processer i atmosfären och rymden på ett sätt vilket vi aldrig tidigare klarat av.
Systemet kan exempelvis användas till klimatforskning, för att studera processer i jonosfären eller för att detektera rymdskrot. Det kan också användas att studera rymdväder och hur det interagerar med jordens atmosfär, till exempel för att fördjupa vår förståelse av norrsken.
EISCAT 3D representerar en revolution inom radarforskningen, och bidrar med helt nya möjligheter att studera atmosfären. Dessutom kan systemet hjälpa till att ge oss svar på stora frågor om vårt kosmos, som vi tidigare bara har kunnat spekulera i.