En meteor, även kallat stjärnfall, är den ljusstrimma som under några korta sekunder syns på stjärnhimlen i samband med att en rymdsten i hög hastighet tränger in i atmosfären.
I de fall en meteor är tillräckligt stor för att överleva resan genom atmosfären kan den, eller delar av den, landa som ett stenliknande föremål på jorden, då i form av en meteorit. Faktum är att sådana små rymdstenar hamnar på vår jord oftare än vad många tror, men det är sällan som de hittas.
Det ska det nu bli ändring på.
Med hjälp av de nya kamerorna som IRF planerar att placera ut runtom i norra Sverige ska det nu bli enklare för forskarna att upptäcka ljusstarka meteorer på himlavalvet, och i förlängningen hitta de meteoriter som faller ner på jorden.
Allsky7, som kamerorna kallas, ska nämligen ge betydligt bättre upplösning jämfört med tidigare meteorkameror. Det beror främst på att de i stället för en vidvinkellins är utrustade med flera enklare kameror som täcker in hela himlavalvet.
Förutom att hjälpa forskare i deras jakt på meteoriter ska kamerorna också göra det möjligt att genomföra simultana mätningar med andra instrument i norra Sverige, som till exempel EISCAT 3D och meteorradarn vid Esrange Space Center. All insamlad data är tänkt att delas med det internationella Allsky7-nätverket, vilket innebär ett viktigt bidrag till fortsatta statistiska studier.
Planen är att alla sex Allsky7-kameror ska vara i drift innan sommaren 2025. Men redan nu är den första kameran installerad på IRF:s mätstation för avancerade norrskensstudier i Abisko.
Utöver mätstationen i Abisko ska kamerorna också placeras ut på IRF:s mätstationer i Kiruna, Tjautjas nära Gällivare, Nikkaluokta och Silkkimuokta nära nedre Soppero, samt vid Umeå universitet. Långsiktigt är planen att i framtiden utöka nätverket av kameror i norra Sverige för att ytterligare förbättra täckningen.
Att utforska meteorer är dock inget nytt för IRF. Tvärtom observerade man meteorspår redan för 20 år sedan, då från meteorskuren Leoniderna. Leoniderna beskrivs som stjärnhimlens snabbaste meteorer när de varje år i november träffar jordens atmosfär i en hastighet på 70 kilometer per sekund.
Förhoppningen är nu att vi framöver får ännu klarare perspektiv på Leoniderna, och de många andra meteorer som tar sig till vår planet.