Bloggen - Solsystemet

Snart ska alla kunna veta vad klockan är på månen

NASA går vidare med planerna att skapa en tidszon på månen. Tanken är att använda atomklockor för att ange tiden, men först måste forskarna lösa problemet med skillnaden i gravitation mellan himlakropparna.
Lunar Rover Vehicle var den första elbilen att skickas upp och användas på en annan himlakropp.
NASA
Bilden visar en astronaut åkandes på sin månbil 1971.
Ämnen:
´
Publicerad
2024-10-16
Dela artikel:

I takt med att fler nationer är aktiva på månen, och den kommersiella rymdindustrin växer, blir frågan om en enhetlig tid på månen mer aktuell. Att skapa en gemensam tid på månen är ingen ny idé. Men nytt är att NASA går ut och tillkännager att de ska arbeta aktivt med frågan tillsammans med amerikanska regeringen, kommersiella partners och internationella standardiseringsorganisationer. Målet är att alla alltid ska kunna veta vad klockan är på månen.

NASA:s forskare planerar att använda atomklockor för att ange tiden, på samma sätt som de används på jorden. I atomklockor läser man av frekvensen på det ljus som sänds ut när en elektron hoppar mellan två utvalda energinivåer i en atom.

Det finns dock ett problem. Månen har något lägre gravitation än jorden och gravitationsskillnaderna gör att en atomklocka på månen går cirka 56 mikrosekunder snabbare än de på jorden. En liten skillnad kan tyckas, men det är det knappast om man till exempel ska genomföra en kontrolerad månlandning med hjälp av ett kontrollrum på jorden, cirka 385 000 kilometer bort. 

Forskarna arbetar hårt med att ta fram de matematiska modeller som krävs för att lösa problemet med gravitationsskillnaderna för att månens och jordens klockor ska bli mer synkroniserade. När detta väl blir klart är NASA övertygade om att systemet kan skalas upp och användas i hela solsystemet, vilket kan vara praktiskt om vi en dag behöver planera in videosamtal med någon på Mars.

Utvecklingen av en tidsstandardisering är en viktig del av månprogrammet Artemis inom vilket man vill etablera den första långsiktiga mänskliga närvaron på månen.