2024 PT5 kretsar vanligen kring solen som en del av det lilla asteroidbältet Arjuna, ett sekundärt asteroidbälte som i genomsnitt befinner sig 150 miljoner kilometer från jorden. Objekten i asteroidbältet Arjuna är en del av den jordnära populationen av asteroider och kometer.
Tanken på att jorden skulle få en andra måne kan kännas märklig, men det är faktiskt ganska vanligt att mindre himlakroppar fångas upp av jordens gravitation.
Forskare har officiellt dokumenterat två tidigare kortvariga minimånar som befunnit sig inom jordens gravitationsfält i ungefär en vecka. Den typen av händelser beräknas inträffa flera gånger per decennium. Vi känner också till två tidigare långvariga asteroidbesök, men dessa är mer sällsynta.
Månen och minimånen
Till skillnad från månen kommer 2024 PT5 inte att bli ett permanent objekt på vår natthimmel.
Månen har dröjt sig kvar runt jorden i cirka fyra miljarder år, sedan den bildades under solsystemets begynnelse. 2024 PT5 beräknas lämna oss igen redan den 25 november, då dess hastighet kommer att skicka asteroiden tillbaka ut i rymden innan den har avslutat ens ett varv runt jorden.
Det faktum att asteroiden 2024 PT5 bara kommer att vara hos oss i några veckor, i motsats till miljarder år, är inte den enda stora skillnaden mellan denna minimåne och den faktiska månen.
2024 PT5 kan heller inte observeras lika enkelt, vilket främst beror på den enorma skillnaden i storlek mellan de två himlakropparna. Medan månen mäter ungefär 3 475 kilometer i diameter tros 2024 PT5 bara vara cirka 11 meter bred. Det innebär att månen är hela 308 108 gånger bredare än asteroiden.
Det betyder också att 2024 PT5 är för liten för att kunna observeras med blotta ögat, och heller inte kikare eller amatörteleskop räcker för att se den. Däremot ligger 2024 PT5 väl inom ljusstyrkeområdet för den typ av teleskop som används av professionella astronomer, och förhoppningen är att den tillfälliga besökaren kan fångas på bild innan den lämnar oss igen.
Väl tillbaka i rymden kommer 2024 PT5 återvända till sin solcentrerade bana som en del av asteroidbältet Arjuna.