Euclid är ett rymdteleskop utvecklat av ESA, som sändes upp i juli 2023. Enligt forskarna är det ett av de mest precisa och stabila teleskop som någonsin byggts. Uppdraget är att kartlägga de mörka delarna av universum närmast oss.
Den första biten av Euclids karta av universum är en enorm mosaik på 208 gigapixlar, som visades för första gången vid den internationella astronautiska kongressen i Milano, Italien.
Mosaiken innehåller 260 observationer som gjordes mellan 25 mars och 8 april 2024. På dessa två veckor lyckades Euclid täcka 132 kvadratgrader av den södra himlen i detalj.
Det låter mycket, men denna första mosaik utgör bara en procent av den omfattade kartläggning som Euclid gör under sex år. Under uppdraget observerar teleskopet former, avstånd och rörelser hos miljarder galaxer på ett avstånd av 10 miljarder ljusår. Resultatet av arbetet blir den största kosmiska 3D-kartan som någonsin skapats, som kommer att visa mer än en tredjedel av himlen.
Den första delen av kartan innehåller redan cirka 100 miljoner stjärnor och galaxer. Omkring 14 miljoner av galaxerna kan komma att användas för att studera inflytandet av mörk materia och mörk energi på universum.