Bloggen - Solsystemet

En röd stuga på månen

Om allt går enligt plan kommer en röd liten stuga stå på månens norra halvklot i slutet av december, när konstnären Mikael Granbergs dröm blir verklighet.
En liten röd stuga på månen.
iSpace
Ämnen:
´
Publicerad
2024-09-20
Dela artikel:

En röd stuga med vita knutar är en klassisk syn för de flesta svenskar. Men kanske inte bara för oss svenskar så länge till. Om allt går som planerat kommer nämligen just ett sådant hus, i miniatyr, snart att stå på månen.

Bakom projektet står konstnären Mikael Genberg, känd för att skapa fantasifulla arkitektoniska verk på ovanliga platser. Alltifrån undervattenshotell till gigantiska pepparkakshus. Även den röda stugan har synts i hans tidigare verk. Redan 2009 placerade han ett annat rött hus, liknande det så kallade Moonhouse, på toppen av Globen i Stockholm.

Drömmen att ta konsten ut i rymden och placera en röd stuga med vita knutar på månen har funnits med Mikael Genberg i över 25 år. Och nu ser det alltså ut att bli verklighet, om än i en något mindre variant. Stugan är nämligen inte större än en leksak och väger omkring 100 gram.

Någon gång efter december i år kommer det japanska rymdföretaget Ispace att ta det röda huset hela vägen till månen. Uppsändningen är tänkt att ske från Cape Canaveral i USA med hjälp av en SpaceX Falcon 9-raket som lastats med månlandaren Resilience och rovern Tenacious. Färden förväntas ta cirka fyra månader innan dess att stugan slutligen når sin nya adress: månens norra halvklot.  

Att det är just Ispace som tar den röda stugan till månen är sannolikt inte en slump. De har länge haft som ambition att öka den mänskliga närvaron i rymden. I maj tidigare i år skickade de bland annat upp en tidskapsel innehållandes ett minneskort med information på 275 mänskliga språk.

Ett litet rött hus i ett labb.
iSpace

Mikael Genberg månhus monterad på Ispace månrover Tenacious.

Mikael Genberg idé till månhuset väcktes i samband med att Rymdbolaget fick i uppdrag att bygga Europas första månsond, Smart-1, vars uppsändningen skedde 2003. Sedan dess har turerna kring projektet varit många. Framför allt när det kommer till husets storlek, pris och finansiärer. I dag är det ett 60-tal delägare i projektet, och aktörer från såväl konstvärlden som rymdvärlden har varit med och finansierat stugans månfärd.