Det kinesiskt statsfinansierade företaget Shanghai Spacecom Satellite Technology ska skapa ett nätverk av 15 000 satelliter i låg omloppsbana runt jorden, kallat Thousand Sails Constellation. I början av augusti skickades de första 18 satelliterna upp från uppsändningsbasen i Taiyuan i Shanxi-provinsen i Kina.
Företaget har sagt att de planerar att nå ett fulltaligt nätverk år 2030, och inhemska medier har allmänt kallat projektet för ”den kinesiska versionen av Starlink”.
Starlink är ett satellitprojekt som drivs av SpaceX, med målet att placera upp emot 42 000 satelliter i låg omloppsbana runt jorden för att tillhandahålla satellitbaserat höghastighetsinternet över hela världen. I dag snurrar över 6 281 av dessa massproducerade små satelliter runtom oss.
Samtidigt som många välkomnar snabba och stadiga nätverk som kan användas på avlägsna platser har Starlink mottagit mycket kritik. Bland annat för att storleken på satellitnätverket gör att det stör astronomiforskningen, och även ökar trängseln i jordens omloppsbana.
Under 2022 kritiserades SpaceX även av Kina, efter att landets rymdorganisation vid två tillfällen under 2021 tvingades styra om sin rymdstation Tiangong för att inte riskera att krocka med satelliterna.
Denna oro verkar dock ha avtagit under de senaste åren. Thousand Sails Constellation är nämligen ett av Kinas tre planerade stora satellitnätverk. Vart och ett av dem förväntas ha 10 000 eller fler satelliter som ska kretsa mellan 322 och 1 931 kilometer ovanför jordens yta, vilket också är där Starlink-satelliterna finns.
Dessa tre satellitnätverk har drivits på av en nyligen genomförd satsning av centralregeringen i Kina, med ambitionen att skapa egna versioner av viktig teknik och infrastruktur i ett försök att göra industrier självförsörjande och säkrade mot eventuellt utländskt inflytande eller påtryckningar.
Shanghai Spacecom Satellite Technology stöds av Shanghais kommunregering, men för satsningen Thousand Sails Constellation har företaget också samlat in medel från privata investerare och statligt ägda företag, enligt en rapport från Reuters.
Ljusföroreningar och trångboddhet till följd av det stora antalet satelliter i området runt jorden är ett problem för astronomin, och beslutsprocessen inom området är långsam. Någon mer långsiktig hantering av problemet kommer troligtvis att dröja, och under tiden får världens observatorier förlita sig på det frivilliga samarbetet med industrin.