Bloggen - Rymdteknik

ISS går i pension – vad blir stationens framtida ersättare?

Den Internationella rymdstationen, ISS, tas ur bruk år 2030. Redan nu planeras för nästa generations rymdstation, men denna gång är det inte NASA som sitter i förarsätet.
Vy över ISS
Ämnen:
´
Publicerad
2024-08-30
Dela artikel:

Ingenting varar för evigt. Inte ens den Internationella rymdstationen, ISS, vars slutår nu är fastställt. I slutet av 2030 planerar NASA att avsluta uppdraget med stationen genom att ta den ur omloppsbana och kontrollerat landa den i Stilla havet, långt från befolkade områden. 

Då har rymdstationen legat i omloppsbana omkring 40 mil ovanför jorden i hela 32 år. Anledningen till att ISS tas ur bruk är dess konstruktion. Tekniken, som i grunden är från 80-talet, är det som sätter stopp för stationen. Till sist når man en gräns för vad man kan byta ut i omloppsbana. Innan ISS tar ut en välförtjänt pension ska dock en ersättare komma på plats. Och det finns flera alternativ på ritbordet. 

I detta nu samarbetar NASA med flera privata företag såsom Axiom Space, Voyager Space och Blue Origin, som alla gett sig hän åt att konstruera nästa internationella rymdstation. Till sin hjälp har de såväl experthjälp som finansiellt stöd av NASA. Så småningom kommer NASA att välja ut ett företag att officiellt samarbeta med och låta dem ersätta ISS.

Enligt NASA själva ska denna lösning göra det möjligt för dem att fokusera mer på att utforska den yttre rymden, bortom regionen vid månen och Mars, vilket de menar är en mycket svårare och tidskrävande uppgift.

Något vi kan förvänta oss är att den nya stationen sannolikt kommer ha en annan form. Experter menar att ISS:s nuvarande form och struktur, som är ungefär lika stor som en fotbollsplan, är både svår och kostsam att underhålla. Storleken har medfört att ISS från början haft en begränsad livslängd där dockning av fordon och liknande utgjort en belastning som slitit på stationen. Den nya rymdstationen spås därför få en mer effektiv utformning, men vad det i praktiken innebär återstår att se.

Om man frågar de forskare som besökt och arbetat på ISS hoppas de på att den kommande stationen ska ha uppdaterade forskningsanläggningar och mer modern laboratorieutrustning. Samt att utformningen ska göra det enklare för dem att upprätthålla en ren miljö.

- Om man ser bilder på stationen tänker man 'hur kan de arbeta där?' Det ser rörigt och stökigt ut”, säger astronauten Peggy Whitson i en intervju. 

Hon har tillbringat mer tid i rymden än någon annan kvinna och är den första kvinnan som varit befälhavare på ISS. 

ISS historia i korthet

  • ISS är ett internationellt samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Kanada och Europa. När rymdstationen initierades sågs det som en symbol för att det kalla kriget, där rymdkapplöpningen spelade en stor roll, äntligen var över.
  • Den 20 november 1998 sändes den första modulen upp i omloppsbana. En knapp månad senare flögs den andra delen upp. 
  • Modulerna som utgör rymdstationen har satts samman på olika sätt. En del har dockats i automatiskt medan andra har krävt att besättningen varit ute i rymden och monterat delarna.
  • Stommen består av totalt 159 komponenter som monterats under mer än 1000 timmars rymdpromenader, varav 31 timmar och 54 minuter utfördes av Christer Fuglesang.
  • Sedan början av 2000-talet har över 240 personer levt och arbetat på rymdstationen. Vissa har befunnit sig på stationen i upp till ett år, medan andra har haft kortare uppdrag på två veckor.