Bloggen - Bemannad rymdfart

Fortsatt fast i rymden

Boeings rymdkapsel Starliner sitter fortfarande dockad vid den internationella rymdstationen. För snart två månader sedan skulle den återvända hem med de två astronauterna i besättningen. Ett problem med styrraketerna sätter tyvärr fortsatt stopp för det.
Suni Williams och Butch Wilmore
NASA
Ämnen:
´
Publicerad
2024-08-06
Dela artikel:

I början av juni sändes de två erfarna amerikanska astronauterna Suni Williams och Butch Wilmore upp till den internationella rymdstationen. Uppdraget var att ta sig dit och hem i den nya kapseln Boeing Starliner.

Starliner som redan var försenad med över tio år togs sig, efter ytterligare lite sista minuten förseningar, upp till stationen men ganska direkt efter dockning började problemen igen. Kapseln styrs av små styrraketer som drivs av helium. Styrraketerna används för att positionera kapseln i rymden, men också för att stabilisera den då man använder de större bakre raketerna. Kan man inte stabilisera och styra raketen är risken att den helt enkelt fladdrar iväg på väg hem mot jorden. Problemet är att heliumet som driver raketerna läcker och fem av de totalt tjugosju styrraketerna har inte gått att starta.

Det har nu gått två månader sedan ankomst och det finns fortfarande inte något datum för när och om kapseln kan ta sin besättning hem igen. Tester med styrraketerna gjordes i slutet av juli och resultaten av de testerna analyseras fortfarande. Boeing och NASA har dock rapporterat att det inte finns någon risk för astronauterna. I värsta fall kommer en annan kapsel skickas upp för att hämta Williams och Wilmore om Starliner måste skrotas.

Så vad gör två astronauter som är strandade i rymden hela dagarna? De officiella rapporterna säger att de bistår i forskning, ordnar med utrustning och underhåller rymdstationen. Detta är säkert helt sant men vi har kommit över videomaterial som visar att astronauterna även fått lite av en OS feber.