Bloggen - Bemannad rymdfart

Det blir livat på månen

Månen står i centrum för mycket aktivitet under de kommande åren. Flera uppdrag är på gång som ska utveckla månen till en mänsklig utpost i vår strävan att nå yttre rymden. Här kommer en uppdatering på vad som är att vänta!
En illustration som visar fyra astronauter iförda rymddräkter på månens sydpool. Två astronauter i förgrunden står på knä och undersöker en månsten, två astronauter i bakgrunden undersöker månens yta med ficklampa. Utöver astronauterna visar illustrationen även två fordon på månytan, samt två strukturer i bakgrunden.
NASA
Illustration av NASA-astronauter på månens sydpol.
´
Publicerad
2024-04-17
Dela artikel:

Hur går det för Artemis II?

Artemisprogrammet är en långtgående amerikansk satsning, i samarbete med bland annat ESA och privata företag, som fått sitt namn efter jaktens och månens gudinna i grekisk mytologi – Artemis, Apollons tvillingsyster.

Målet med programmet är att utforska månen för vetenskapliga upptäckter, teknikutveckling och för att lära oss hur man lever och arbetar på en annan värld när vi förbereder oss för bemannade uppdrag till Mars. Inom programmet är planen att människor ska återvända till månen för första gången sedan Apollo-programmet.

Den första flygningen inom programmet gick av stapeln den 16 november 2022 med Artemis I. Det var det första integrerade flygtestet av NASA:s Deep Space Exploration Systems bestående av rymdfarkosten Orion, raketen SLS och det uppgraderade markstationen. Testet genomfördes vid Kennedy Space Center i Florida.

Nu närmar det sig även avfärd för Artemis II, den första bemannade resan inom programmet. Men innan rymdfarkosten Orion, som astronauterna ska befinna sig i under resan, kan monteras på den kraftfulla SLS-raketen måste den genomgå en rad rigorösa tester för att säkerställa att den är redo för flygningen.

Som förberedelse inför testerna har ett team vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida gjort en uppdatering av de höjdkammare där testerna äger rum. Under uppgraderingen har bland annat testkapaciteten återaktiverats, ett nytt system för övervakning av syrenivåer har installerats och ett nytt kontrollrum har byggts.

Testerna av Orion inleddes den 10 april i år och omfattar kontroll av hur rymdfarkosten klarar sig när den utsätts för internt och externt genererad elektromagnetisk energi för att verifiera att alla system fungerar som de ska. Detta var första gången sedan Apollo-testerna som en rymdfarkost avsedd för mänsklig utforskning av rymden har förts in i kammaren för testning. 

En bild tagen underifrån när rymdfarkosten Orion förflyttas till en vacuumkammare för testning med hjälp av en industriell lyftkran monterad i en stor industrilokal.
NASA/Amanda Stevenson

Rymdfarkosten Artemis II Orion när den lyftes in i en vakuumkammare på NASA:s Kennedy Space Center i Florida. 

 

Varje höjdkammare vid rymdcentret användes ursprungligen för att testa miljö- och livsuppehållande system på månlandaren och kommandomodulerna under Apolloprogrammet. Efter Apollo användes kamrarna för läckagetester på trycksatta moduler som levererades av Shuttle-programmet till den internationella rymdstationen.

Kamrarna mäter cirka 10 meter i diameter, är 13 meter höga och genererar en vakuummiljö som simulerar en höjd på cirka 76 kilometer.

Artemis II ska transportera fyra astronauter ombord på rymdfarkosten Orion under en cirka tio dagar lång testflygning runt månen och tillbaka till jorden. Det är den första bemannade flygningen under Artemis-programmet som kommer att testa Orions livsuppehållande system inför framtida uppdrag.

Uppsändningen är just nu planerad till september 2025.

Fortsatt utveckling av Lunar Gateway

Lunar Gateway är en viktig komponent i Artemis-programmet som ska stödja de mest avlägsna mänskliga rymduppdrag som någonsin gjorts.

Gateway är nämligen en liten rymdstation som ska bli en utpost i omloppsbanan runt månen. Där ska den fungera som en bas för vetenskaplig forskning om miljön i den yttre rymden, en värd för teknikutveckling och demonstrationsexperiment samt som mellanstation till stöd för utforskningsuppdrag på månens yta och vidare ut i rymden.

Lunar Gateway byggs som en del av Artemis-programmet i ett internationellt samarbete mellan ESA, NASA och rymdorganisationerna i Kanada (CSA), Japan (JAXA) och Förenade Arabemiraten (MBRSC), och kommer att monteras under 2020-talet.

ESA bidrar med tre nyckelelement till Gateway som nu fått namnen Lunar I-Hab, Lunar View och Lunar Link.

Mission patches för lunar i-hab, lunar view och lunar link som illustrerar de olika modulernas utseende och funktion.
ESA–K. Lochtenberg

Lunar I-Hab är en trycksatt bostadsmodul som kommer att erbjuda boytor för de astronauter som besöker Gateway, utrymme för att utföra experiment samt dockningsportar för besökande fordon. Tillsammans med NASA:s HALO-modul (Habitation and Logistics Outpost) kommer det att finnas tillräckligt med utrymme på stationen för fyra astronauter som stannar i upp till tre månader åt gången.

Lunar View kommer att tillhandahålla dockningsportar för besökande farkoster, leverera drivmedel till Gateway, transportera last till stationen och tillhandahålla lagringsutrymme. Denna modul är dessutom försedd med fönster som kommer att ge astronauterna en unik utsikt över rymden och månens yta, därav dess namn.

Lunar Link kommer att underlätta kommunikationstjänster mellan stationen och tillgångar runt och på månen, såsom rovers, mänskliga landare och satelliter. Systemet kommer att installeras på NASA:s HALO-modul.

NASA:s administratör Bill Nelson till vänster och Japans minister för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik, Masahito Moriyama till höger. De båda ler och håller upp en kopia ett avtalet.
NASA/Bill Ingalls

Till vänster Bill Nelson, till höger Masahito Moriyama. 

NASA och Japan undertecknar avtal om månrover

NASA:s administratör Bill Nelson och Japans minister för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik, Masahito Moriyama, har undertecknat ett avtal för att främja hållbar mänsklig utforskning av månen.

Enligt avtalet ska Japan designa, utveckla och driva en trycksatt rover för bemannad och obemannad utforskning på månen. NASA ska tillhandahålla uppsändning och leverans av rovern till månen samt två möjligheter för japanska astronauter att resa till månens yta.

Den trycksatta månlandaren är avsedd att göra det möjligt för astronauter att resa och arbeta under längre perioder på månens yta. Detta genom att fungera som en mobil livsmiljö och ett laboratorium där astronauterna kan bo och arbeta under längre tidsperioder.

Den ska rymma två astronauter i upp till 30 dagar när de färdas genom området nära månens sydpol, och kommer att ha en ungefärlig livslängd på tio år. NASA planerar för närvarande att använda rovern under flera uppdrag som planeras efter Artemis II.

Arrangemanget mellan NASA och Japan faller under ett ramavtal mellan USA:s och Japans regeringar som erkänner ländernas ömsesidiga intresse av fredlig utforskning av rymden. Avtalet underlättar ett brett spektrum av gemensamma aktiviteter mellan länderna, inklusive rymdvetenskap, rymdverksamhet och utforskning, säkerhet och uppdragsgaranti, och mycket mer.

Utöver avtalet om utforskning av månens yta bygger USA och Japan vidare ramavtalet med flera framtida rymdsamarbeten. Japan kommer bland annat att tillhandahålla miljö- och livsuppehållande system och lasttransport till Lunar Gateway, men samarbetet sträcker sig även bortom Artemis-programmet.