Hur går det för Artemis II?
Artemisprogrammet är en långtgående amerikansk satsning, i samarbete med bland annat ESA och privata företag, som fått sitt namn efter jaktens och månens gudinna i grekisk mytologi – Artemis, Apollons tvillingsyster.
Målet med programmet är att utforska månen för vetenskapliga upptäckter, teknikutveckling och för att lära oss hur man lever och arbetar på en annan värld när vi förbereder oss för bemannade uppdrag till Mars. Inom programmet är planen att människor ska återvända till månen för första gången sedan Apollo-programmet.
Den första flygningen inom programmet gick av stapeln den 16 november 2022 med Artemis I. Det var det första integrerade flygtestet av NASA:s Deep Space Exploration Systems bestående av rymdfarkosten Orion, raketen SLS och det uppgraderade markstationen. Testet genomfördes vid Kennedy Space Center i Florida.
Nu närmar det sig även avfärd för Artemis II, den första bemannade resan inom programmet. Men innan rymdfarkosten Orion, som astronauterna ska befinna sig i under resan, kan monteras på den kraftfulla SLS-raketen måste den genomgå en rad rigorösa tester för att säkerställa att den är redo för flygningen.
Som förberedelse inför testerna har ett team vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida gjort en uppdatering av de höjdkammare där testerna äger rum. Under uppgraderingen har bland annat testkapaciteten återaktiverats, ett nytt system för övervakning av syrenivåer har installerats och ett nytt kontrollrum har byggts.
Testerna av Orion inleddes den 10 april i år och omfattar kontroll av hur rymdfarkosten klarar sig när den utsätts för internt och externt genererad elektromagnetisk energi för att verifiera att alla system fungerar som de ska. Detta var första gången sedan Apollo-testerna som en rymdfarkost avsedd för mänsklig utforskning av rymden har förts in i kammaren för testning.