Bloggen - Bemannad rymdfart

Nu kommer Marcus Wandt hem

Efter sjutton hela dagar ombord på den internationella rymdstationen är det nu dags för den svenska astronauten att komma hem. Klockan 15:05 i eftermiddag lämnar kapseln rymdstationen.
Besättningen på Ax-3. Från vänster Marcus Wandt, Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı och Walter Villadei.
Axiom Space
Ämnen:
´
Publicerad
2024-02-07
Dela artikel:

Axiom Space, SpaceX och NASA har meddelat att resan hem för Marcus Wandt och de andra i besättningen för Ax-3 nu kan inledas. Vädret ser bättre ut vid landningsplatsen i havet utanför Florida och hållpunkterna är nu dessa (tiderna är i svensk tid):

  • Onsdag den 7 februari klockan 13:15. Besättningen sätter sig i kapseln och stänger luckan till rymdstationen.
  • Onsdag den 7 februari klockan 15:05. Kapseln med besättning kopplar bort från rymdstationen och påbörjar sin färd ner mot jorden.
  • Fredag den 9 februari klockan ca. 14:30. Kapseln landar i havet utanför Floridas kust. 

Det finns alltid risk att tider förändras. 

Efter att kapseln med astronauterna dockat av från rymdstationen påbörjas en serie processer för att bromsa upp och sänka kapseln innan den till sist träder in i jordens atmosfär. Väl i atmosfären låter man kapseln falla till en läglig höjd för de första fallskärmarna att veckla ut sig, strax därefter vecklas nästa fallskärmar ut för att sänka farten ytterligare innan kapseln med astronauterna dimper ner i havet där bärgningsbåtar väntar dem.

Marcus Wandt delar kapsel och uppdraget Ax-3 med Walter Villadei från Italien, Alper Gezeravcı från Turkiet och Michael López-Alegría, en amerikansk-spansk före detta NASA astronaut med dubbelt medborgarskap och mångårig erfarenhet.

Följ hemfärden

Det kommer att sändas live från alla hållpunkter under Ax-3:s hemresa. Det senaste om tider och hur man kan följa finns här hos Axiom Space: https://www.axiomspace.com/news/ax3-undocking-coverage 

Här kommer en hälsning från Marcus Wandt ombord på rymdstationen.