Bloggen - Bemannad rymdfart

Marcus Wandt i karantän

Sveriges astronaut Marcus Wandt befinner sig just nu i karantän inför uppsändningen i Florida. Platsen är hemlig, men ligger bara några kilometer från raketen som snart ska ta honom och resten av besättningen på Axiom Mission 3 till den internationella rymdstationen.
Marcus Wandt i karantän
Marcus Wandt är redo för uppsändningen den 17 januari. Bild: Space X
Ämnen:
´
Publicerad
2024-01-10
Dela artikel:

Alla astronauter går igenom en karantänperiod inför sin resa till rymden för att inte bli sjuka eller riskera att ta med smitta. Immunsystemet hos astronauterna på rymdstationen är mer sårbart efter att ha tillbringat flera månader i mikrogravitation. Oönskade bakterier och virus i den slutna konstgjorda atmosfären på stationen kan snabbt föröka sig och infektera besättningen som redan finns ombord.

I 14 dagar är besättningen och ett litet supportteam isolerade. ESA:s flygläkare Adrianos Golemis tillbringar karantänen med Marcus för att hålla den svenska astronauten frisk före flygningen den 17 januari. 

– Om en sjukdom utvecklas och sprider sig påverkar det inte bara den smittade personen, utan det kan också försena hela uppdraget, berättar Adrianos Golemis.

Just nu är de sista förberedelserna i full gång.

– Karantän betyder inte semester - det är en hektisk period. Supportteamet jobbar varje dag för att säkerställa att astronauterna är i toppform fysiskt och mentalt inför resan, berättar ESA:s flygläkare Adrianos Golemis.

Axiom 3-besättningen tränar tillsammans inför deras uppdrag till den internationella rymdstationen. Bild: Axiom Space

Så ser en dag i astronauternas karantän ut

En dag i karantän börjar klockan 06:30 med fysisk träning. Marcus följer en träningsrutin i över två timmar varje dag för att vara i form för sitt Muninn-uppdrag. Det är viktigt för besättningen att hålla en hög prestationsnivå. Astronauterna fortsätter att arbeta och lära sig trots isoleringen de sista dagarna innan uppsändningen.

Marcus ägnar cirka tolv timmar om dagen åt att förbereda sig för det kommande uppdraget. Hans schema inkluderar repetitioner inför flygningen, genomgång av forskning och experiment som ska genomföras på plats, men även virtuella simuleringar av jobbet som väntar honom på rymdstationen.

Teamet i karantän är relativt litet, men eftersom ingen kommer ut finns det också lite fritid där de delar gemensamma måltider och hittar på aktiviteter för teamsammanhållningen och mental hälsa.

Aktiviteter under karantänen

  • Astronauterna går igenom sina egna anteckningar från förberedelser och olika träningsmoment.
  • Rymdfärdens sista detaljer planeras och astronauterna åker ut till rymdraketen för en slutgiltig genomgång precis innan uppfärd.
  • Astronauterna kopplar upp sig och följer allt som händer på rymdstationen för att vara väl förberedda när de anländer.
  • Medicinsk personal tar de sista proverna för att ha uppdaterade data inför uppsändningen och för att ha möjlighet att jämföra med prover under och efter rymdresan.
  • Besättningen uppdateras om allt som händer i rymden
  • Marcus Wandt träffar sin familj två gånger under karantänen, utomhus och på några meters avstånd.
     

Under karantänen i Florida, USA, kommer astronauterna stegvis gå över från lokal tid till en tid som är anpassad till uppsändningen.

Marcus Wandt bär handskar under träningen. Bild: Axiom Space

Vad får astronauterna inte göra i karantän?

Huvudbegränsningen är att de inte får lämna karantänanläggningens lokaler. Marcus får inte träffa några externa gäster under perioden och kan bara kommunicera med familj och vänner på distans.

Det finns en inhägnad trädgård där vissa utomhusaktiviteter och sporter är tillåtna.

– Vi undviker all aktivitet med ökad risk för skador för att inte äventyra uppdraget, till exempel att pressa sig själv för hårt fysiskt i gymmet, säger Adrianos. Astronauterna har en specialiserad tränare som tar hand om deras träning.

Hygien och hälsa

Supportteamet i karantänen bar ansiktsmasker på offentliga platser och undvek stora sociala sammankomster redan en månad innan uppsändningen. På grund av de försiktighetsåtgärder som vidtagits och frekventa tester, finns det inget behov av att de eller astronauterna bär masker under själva karantänen.

Under veckorna det extra fokus på hygien och hälsa.

– Vi minimerar fysisk kontakt eller närhet, ventilerar rummen och tvättar händerna ofta. Vi fyller också i ett dagligt hälsoformulär för att övervaka om astronauterna mår bra eller har några symtom, tillägger ESA:s flygläkare som även gör två stora hälsokontroller på Marcus inför resan.

Besättningen på Axiom Mission 3 (Ax-3). Från vänster Walter Villadei, Alper Gezeravci, Marcus Wandt och Michael López-Alegría. 

Läs mer om karantänen på ESA:s blogg här.